Belföld

Nem látja az egyház, mennyi pénzt kap

A katolikus egyház nem ismeri az egyházi közoktatási intézmények finanszírozását szabályozó új kormányrendelet-tervezetet, mert arról a kormányzattól nem kapott tájékoztatást - jelentette ki Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a konferencia őszi ülését követően.

A bíboros elmondta: 2005-ig az egyházi iskoláknak, óvodáknak járó kiegészítő normatívát megfelelő mértékben megkapták, az összeget illetően azóta vannak nézeteltéréseik az állammal. Az egyházi fenntartású intézményeket ugyanolyan elbírálás illeti meg, mint az állami és önkormányzati intézményeket.

Mohos Gábor, az MKPK titkára beszélt arról is, hogy a konferencia megkapta az első hivatalos adatokat a katolikus egyház számára felajánlott SZJA 1 százalékáról. A felajánlások száma közel tíz százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

Ugyanakkor a törvényi változás következtében az állami kiegészítés mértékének 2009-es csökkenését illetően az egyház félelmének adott hangot, mert az komoly működési gondokat okozhat intézményeiknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik