Belföld

Sokpárti megállapodást akar az SZDSZ

Veszélyes politikai patthelyzet alakult ki, ezért olyan cselekvőképes kormányra van szükség, amely az év végén el tud fogadtatni egy végrehajtható, a magyar gazdaság versenyképességének növelését megcélzó költségvetést - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője.

A liberális ügyvivő szerint a szocialisták és a konzervatívok elfordultak a megoldás keresésétől. Mint mondta, a szocialisták azt szeretnék, hogy maradjon a miniszterelnök személye és az “egy lépést előre, kettőt hátra” programja. Gusztos Péter kiemelte: a Megegyezés című programot az SZDSZ nem tudja támogatni, mert az “pótcselekvés, a lassú agónia politikai programja”.

Gusztos Péter közölte: a Fidesz és az MDF által szorgalmazott előre hozott választások azt eredményeznék, hogy a parlament feloszlatása után Magyarországon egyéves dzsungelháború kezdődne. Hozzátette: ez “az erdő magunkra gyújtásának politikai programja”.

Próbáljanak megállapodni

A liberálisok azt javasolják, hogy valamennyi politikai erő “vegyen egy nagy levegőt és próbáljon megállapodni”. Gusztos Péter szerint így tudnak egy olyan cselekvőképes kormányt választani, amely nem a választásokkal, hanem a gazdaság rendbetételével törődik.

Horn Gábor liberális ügyvivő arról beszélt, hogy az SZDSZ sohasem mondta, hogy nem akar tartalmi kérdésekről tárgyalni, hiszen tartalmi, szakmai problémákról bárkivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Hozzátette: a Megegyezés címet viselő program alkalmatlan arra, hogy kiindulópontja legyen bármilyen új megoldásnak és tartalmában nem jelent megoldást a társadalom és a gazdaság alapvető problémáira.

Népszavazás vagy új választás

Az ügyvivő azt mondta, a Gyurcsány Ferenc által a szocialisták elé terjesztett három lehetséges forgatókönyv – egyetérteni a Fidesszel és támogatni az előre hozott választások kiírását, vagy elfogadni Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állítani, vagy megpróbálni a jelenlegi kormányt támogatva parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához – közül az első és a harmadik nagyon hasonlít egymásra. Megjegyezte: társadalmi támogatást népszavazással vagy egy új választáson lehet szerezni.

Horn Gábor leszögezte: nem kívánnak beleszólni abba, ki áll a kormány élén, a problémát az jelenti, hogy hónapok óta az látszik, a jelenlegi kormánynak nincs támogatása. Hozzátette, hogy hónapok óta nem történik semmi és ha belemennének ebbe a megállapodásba, akkor nem is történne. Az ügyvivő közölte: ha van valaki, akkor éppen Gyurcsány Ferenc az, aki ismeri az SZDSZ-nek a helyzetre adott válaszát, mert korábban kormányüléseken is többször ismertették vele és sokszor elmondták.

Nagy adócsökkentés

Az országnak nagy, átfogó adócsökkentési programra van szüksége, amely az egy kulcs irányába lép el és nem lehet változatlanul hagyni a jóléti rendszerek egészét, mert a szociális ellátórendszer nem éri el a ténylegesen rászorulókat – fejtegette Horn Gábor.

Mint elhangzott, a liberálisok nem látják értelmét azért kisegíteni egy támogatás nélküli kisebbségi kormányt, hogy ne történjen semmi, ne legyenek előre hozott választások.

Újságírói kérdésre Horn Gábor azt mondta, az SZDSZ frakciójában vitán felül áll, hogy a miniszterelnök programja nem alkalmas vitaalapot teremteni. A MSZP és SZDSZ csütörtöki tárgyalásáról azt mondta, a liberálisok azt fogják felvetni, hogy ha létrejön egy másik kormány, egy más típusú politikai támogatottsággal, annak milyen eredménye lehet.

Gyurcsánnyal nem

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc lehet-e a cselekvőképes kormány feje, Gusztos Péter azt mondta, az ügyvivői testület és a frakció egységes abban, hogy a liberális párt nem kíván visszatérni a kormányba. Egy másik kérdésre – akkor ki lehetne az új kormányfő – Gusztos Péter azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni a lehetséges miniszterelnök személyét illetően.

Horn Gábor a Gyurcsány-program bírálataként arra is kitért, hogy az SZDSZ kormányból való kilépésekor Gyurcsány Ferenc azt mondta, semmiféle adócsökkentésre nem lát lehetőséget. Ezért a mostani, 300 milliárdos felvetést is megalapozatlannak tartja, hiszen belső vitáik során Veres János pénzügyminiszter is jelezte, a gazdaság kifehérítéséből évente 50-60 milliárd forintnál több nem tud befolyni.

Az MSZP üdvözli

Nyakó István, az MSZP szóvivője üdvözölte, hogy a SZDSZ “eddig álláspontját finomítva” személyi kérdéseken túl nyitottnak mutatkozik programokról is egyeztetni az MSZP-vel a következő napokban, hetekben.

Hozzátette: azt is üdvözlik, hogy a szabad demokraták nyitottak a szakmai egyeztetésre, az ország előtt álló kérdések tartalmi megvitatására. A szocialista szóvivő azt mondta, természetesnek veszik, hogy a liberális pártnak a Megegyezés című programtól eltérő álláspontja van, és az MSZP nyitott annak megvitatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik