Belföld

Kiosztotta a feladatokat a kormány

Elfogadta középtávú munkaprogramját a kormány - mondta a kabinet szóvivője. Azt mondják, ez is egyfajta cselekvési program.

Az elfogadott munkaprogram a kormány konkrét cselekvési szándékait foglalja össze a következő kétéves időszakra – mondta Budai Bernadett.

Hozzátette: a program foglalkozik az adócsökkentéssel kapcsolatban meghatározandó feladatokról, ezenkívül pontosan megjelöli az egyes feladatok végrehajtásáért felelős minisztereket, valamint a határidőket is. A kormányszóvivő közölte: a kormány elé kerülő javaslat kilenc fejezetben taglalja a tennivalókat.

Veres dolga

Kiemelte, hogy a pénzügyminiszternek szeptember 24-ig kell a kormány elé terjesztenie az adócsökkentési, adóegyszerűsítési, valamint gazdaságfehérítési javaslatait.

A szociális és munkaügyi miniszternek október közepéig adna idő a kormány arra, hogy elkészítse a javaslatát a szociális segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatási programok szétválasztására – hangzott el.

Hasonlít Monokra

Budai Bernadett hangsúlyozta: segélyt a tervek szerint csak akkor kaphatnak a munkaképes korúak, ha egészségi állapotuk, vagy más, méltányolható ok miatt valóban nem képesek munkával biztosítani önmaguk és családjuk fenntartását. Akik viszont képesek lennének dolgozni, azoknak a kormány munkalehetőséget kínálna segély helyett – tette hozzá.

A szociális és munkaügyi miniszter nemzeti foglalkoztatási program kidolgozására kapott megbízást – jelentette be Budai Bernadett. Hozzátette: a szociális tárca vezetője kapta azt a felkérést is, hogy október 31-i hatállyal dolgozza ki, miként valósítható meg, hogy a veszélyeztetett gyerekek után járó családi pótlékot valóban a gyerekek érdekében használják fel.

Előleg nyújtása

A pénzügyminiszter kapta azt a feladatot október 15-i határidővel, hogy a kormány elé terjessze azoknak az intézkedéseknek a listáját, melyek lehetővé teszik előleg nyújtását a rendszeres szociális juttatások terhére.

Budai Bernadett hangsúlyozta: 2009. szeptember elsejével indulna a Nemzeti Gyakornokprogram, ami lehetővé tenné, hogy a munkáltatók a friss diplomásoknak és a felsőoktatási hallgatóknak egy évre fizetés helyett adó és járulékmentesen nyújtható ösztöndíjat biztosíthassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik