Belföld

A Dél-Dunántúlon van a legtöbb parlagfű

Több mint ezer szabálysértési eljárásban mintegy 25 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki a Dél-Dunántúlon a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosai ellen - áll a Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Parlagfű Mentesítési Bizottsága számára készült jelentésben.

A bizottság szerdai kaposvári ülése után tartott sajtótájékoztatón Oppé László, a szervezet titkára számolt be a régió három megyéjére vonatkozó részletekről.

Tájékoztatása szerint továbbra is a dél-dunántúli régió a legfertőzöttebb parlagfűvel, s a rendelkezésre álló adatok alapján az előző évhez képest nőtt a fertőzött területek nagysága. Az előző évhez képest a belterületeken kétszeresére, 3,3 millió forintra, míg a külterületeken háromszorosára, 22 millió forintra nőtt kiszabott bírságok összege – tette hozzá.

Közölte, hogy a parlagfű-mentesítési program keretében meghirdetett pályázatra a régióból 39 civilszervezet jelentkezett 12 millió forintos igénnyel. Közülük 29 nyert 2,3 millió forintot. Oppé László ezzel kapcsolatosan megjegyezte: összesen ennyi pénz állt rendelkezésre a dél-dunántúli régióban, amely a legmagasabb a régiók között, ám 700 ezer forinttal kevesebb, mint a múlt évben.

Jó hír, hogy a régióból 122 település nevezett be a Parlagfű-mentes település pályázatra; egyikük, a Somogy megyei Kisbajom az országban elsőként el is nyerte a díjat.
Oppé László tudomása szerint az idén még tíz település veheti át az ezt igazoló elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik