Belföld

Arattak a magyar diákok a Közép-európai Matematikai Olimpián

Három egyéni és egy csapataranyat nyertek magyar diákok az Olomoucban rendezett Közép-európai Matematikai Olimpián. A győztesek többsége vidéki.

A II. Közép-európai Matematikai Olimpiát Csehországban, Olomoucban rendezték szeptember 4-10 között. A versenyen két nap alatt négy feladatot az egyéni, és négy feladatot a csapatversenyben kellett megoldaniuk a résztvevőknek.

Egyéni versenyben aranyérmet kapott a 4 feladat hibátlan megoldásáért: Éles András a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, Nagy Dániel a budapesti Fazekas tanulója és Szűcs Gergely a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumból. Ezüstérmes lett a Fazekas további három tanulója: Fonyó Dávid, Szőke Nóra a fővárosi Fazekasból, valamint Varga László Debrecenből.

A csapatversenyben a négy feladat hibátlan megoldásáért szintén a magyarok vihették haza az aranyérmet a német és lengyel csapattal együtt.

az idén csatlakoztunk

2007-ben a több mint 40 éves múltra visszatekintő Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) mintájára Svájc, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország megalapította a Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO) melyhez az idén Magyarország és Németország is csatlakozott. Az alapítók a több hasonló szerveződés mintájára, mint például a „Mediterrán Matematikai Olimpia”, az IMO szabályaival egyező módon hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás nevelést. Minden országból hat olyan diák vehet részt a versenyen, akik még az IMO-n nem indultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik