Belföld

Nem jutna parlamentbe az arctalan MDF

Nem jutna parlamentbe az MDF, ha most vasárnap kéne erről döntenünk - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A választók többsége csak Dávid Ibolyát ismeri.

Az MDF az összes megkérdezett körében 2 százalékon áll, míg a biztos szavazó választópolgároknak mindössze 4 százaléka jelezte, hogy feltétlenül támogatja az ellenzéki pártot.

Az MDF jelenlegi vezetése szerint a párt egy határozott ideológia arculattal rendelkező konzervatív párt, ám a szavazópolgárok körében jelentős zavar alakult ki a politikai organizáció identitását illetően.

Az összes megkérdezettnek ugyanis kevesebb mint háromtizede vélte úgy, hogy a párt konzervatív, illetve mérsékelt konzervatív nézetrendszer alapján politizál, miközben további kéttizedük szerint alapvetően liberális értékeket követ, közel 50 százalékuk pedig nem tudott vagy akart erre a kérdésre válaszolni.

Melyik párt programja a Normális Magyarország program?

Fidesz 11%
MSZP 8%
SZDSZ 5%
MDF 27%

A válaszolók alig több mint négytizede szerint az MDF jobboldali, valamint jobbközép párt, ám 11 százalékuk szerint inkább tartozik a baloldalhoz, míg 20 százalékuk úgy véli, az MDF – letérve az „antalli hagyományokról” – centrumpártként funkcionál.

Mégsem ellenzékben?

A Dávid Ibolya vezette párt ugyan erőteljesen hangoztatja az MDF ellenzéki voltát, ám ez a mindennapi gyakorlatban csak korlátozottan érvényesül – legalábbis a megkérdezettek szerint. Amíg ugyanis a mintába kerülő válaszadók csak fele állítja azt, hogy a párt felelős ellenzéki szervezet, addig 27 százalékuk egyenesen úgy gondolja, hogy az MDF túlzottan megengedő politikát folytat a jelenleg regnáló kormánnyal szemben.

Az MDF programalkotási deficittel is kénytelen megküzdeni. A politikai elemzők körében ismert és a különböző médiumokban kellően propagált „Normális Magyarország” program társadalmi beazonosítása egyáltalán nem kedvező a pártra nézve. A válaszolók 27 százaléka szerint ugyan ezt a címet viselő programot az MDF alkotta, ám több mint héttizedük úgy vélte, hogy más párt alkotta programról van szó.

Az elnökasszonyt ismerik

A párt elnök asszonya ismert személyiség: Dávid Ibolyát a válaszolók 80 százaléka tudta helyesen megnevezni az MDF elnökeként. Ha csak kismértékben is, de többen gondolták úgy, hogy sikeresebb lenne a párt egy új elnökkel, mintha a jelenlegi vezetés maradna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik