Belföld

Fodor a szakértői kormányról

Ma Magyarország politikai patthelyzetben van, amelyben a szakértői kormány jelenti az SZDSZ szerint a legjobb lehetőséget az ország számára - erről Fodor Gábor, a párt elnöke beszélt szombaton Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök hangsúlyozta: az SZDSZ választási lehetőséget kínál az ország és a parlament számára.
“Világossá kívánjuk tenni, hogy a választás, a liberális választás az nem Gyurcsány Ferenc, nem Orbán Viktor, hanem egy olyan felelős kormányzásnak a kialakítása, amit szakértői kormánynak nevezünk” – mondta a szabad demokrata politikus.

Véleménye szerint, a szakértői kormány adja a “legjobb és legerőteljesebb lehetőséget ma Magyarország számára”.
A szekértői kormány meghatározott szereplői olyan személyiségek, akik sem személyükben, sem programjukban nem az újjáválasztásukban érdekeltek, hanem abban, hogy az ország érdekében tegyék meg azt a néhány fontos lépést, amit meg kell tenni – mutatott rá a politikus.

Fodor Gábor hangsúlyozta: egy ilyen kormány meghatározott céllal, és meghatározott időre jön létre.
“A meghatározott idő a következő választások, természetesen, a meghatározott cél, a költségvetési egyensúly megtartása és az ország gazdasági növekedésének a feltételeinek a megteremtése” – mondta az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor beszámolt arról, hogy kezdeményezte a többi politikai pártnál, hogy találkozzanak és beszéljenek a kialakult helyzetről, a szakértői kormányról.
“Mi szeretnénk megnyerni a többi pártot is a szakértői kormány elképzelésének, ahogy szeretnénk megnyerni a szocialista pártot is természetesen egy ilyen kormány támogatásáról” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc Népszabadságban közzétett javaslatát azért utasították el, mert az ország jelenlegi helyzetében széles körű politikai közmegegyezést kell kialakítani – mondta.
Értékelése szerint a programmal tartalmi, illetve bizalmi problémák is vannak.

A program nem szólt arról, hogy az állami szerepvállalás túlsúlyával mit kíván kezdeni Magyarország – indokolta az elutasítást Fodor Gábor, hozzátéve, hogy helyre kell állítani a közbizalmat Magyarországon a politika és a kormányzás iránt.
A pártelnök hangoztatta: ezt az utat végig kell járni és csak utána lehet az előrehozott választásokról beszélni.
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Eörsi Mátyás (SZDSZ)másképp értelmezte szombaton a sajtónak nyilatkozva a szakértői kormány kérdését, Fodor Gábor azt mondta: sokakban vannak kérdőjelek, sokakban van bizonytalanság, ő azonban elszánt ebben a kérdésben. “Számunkra világos ez az út és ehhez szeretnénk megnyerni a minél szélesebb közvélemény támogatását” – mondta .

Hangoztatta: biztos benne, hogy az SZDSZ parlamenti képviselői és ügyvivői, ahogy eddig is, a különböző értekezleteken és tanácskozásokon, nehéz viták után, de fel fognak sorakozni e mögött a koncepció mögött.
“Eddig is így történt, ezután is így lesz. Én bízom az SZDSZ-ben és bízom a polgárokban” – mondta a pártelnök.

Ajánlott videó