Belföld

Demszky már látta az új metrókocsit

Bemutatták a Budapestre érkező első új metrószerelvényt a szállító Alstom cég lengyelországi gyáregységében.

A bemutatott szerelvény a 2-es metróvonalon fog közlekedni. Az első szerelvény októberben érkezik Budapestre, ahol eleinte éjszakánként fogják tesztelni, és ha minden optimálisan alakul, 2009 februárjában üzembe helyezhetik a piros vonalon – mondta el a chorzow-i gyárban Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester.

Egy pár hónapig egyszerre fognak közlekedni a régi és az új metrókocsik, míg 2009 októberére várhatóan megérkezik az összes új szerelvény. A 4-es metró kocsijaival kapcsolatban – amelyeket szintén az Alstom gyárt és szállít – Demszky Gábor kifejtette: ha olyan állapotban lesz a pálya, 2010 márciusában üzembe helyezhetik az első szerelvényt, augusztusra pedig a tervek szerint az összes megérkezik.

Az új metrószerelvény látványterve (fotó: MTI)

Az új metrószerelvény látványterve (fotó: MTI)

A 4-es vonalon automata vezérlésűek lesznek a kocsik, míg a 2-esen – csakúgy mint eddig – vezető fog irányítani. A 4-es (zöld) vonalon közlekedő szerelvények 80 kilométer/órával tudnak majd maximum haladni, a 2-es szerelvényeinek legnagyobb sebessége 70 kilométer/óra lesz. Mind a két vonalon légkondicionált, vizuális és hangbemondásos utastájékoztatással egyaránt ellátott kocsikban utazhatnak majd a fővárosban közlekedők – hangsúlyozta Demszky Gábor.

Demszky átveszi az első első elkészült metroszerelvényt (fotó: MTI)

Demszky átveszi az első elkészült metroszerelvényt (fotó: MTI)

Jövő januárban a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja a megfelelő engedélyeket, hogy közlekedhessenek a szerelvények Budapesten. Demszky szerint mintegy 6 hónapos késésben van a metrószerelvények szállítása, arról azonban még folyik a vita, hogy ennek mi az oka. Az Alstom szerint a közlekedési hatóság késve adta ki az engedélyt a prototípusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik