Belföld

Kizárhatják a renitens pécsi MSZP-st

Az MSZP pécsi elnöksége fegyelmi eljárást indított a korábban a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztását kezdeményező Komáromi István városi alapszervezeti titkár ellen.

Az MSZP elnöksége még szerdán tartott rendkívüli ülésén döntött az eljárás megindításáról, miután elemezte Komáromi Istvánnak az elmúlt időszakban tett sajtónyilatkozatait, s úgy ítélte meg, hogy azok tartalma sérti a párt alapszabályát – mondta el Tóth Bertalan, a párt városi elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Arról, hogy a grémium pontosan mit talált az alapszabályba ütközőnek, a városi elnök nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit közölt, hogy az eljárást az etikai bizottság folytatja le, és ennek eredményétől függően a legsúlyosabb esetben Komáromit akár ki is zárhatják az MSZP-ből.

Komáromi István még májusban kezdeményezett aláírásgyűjtést a párt tagságának körében, hogy elérje egy soron kívüli tisztújító kongresszus összehívását, s azon a kormányfői és a miniszterelnöki poszt szétválasztását. Lépését az MTI-nek korábban a szocialista párt népszerűtlenségével, alacsony társadalmi támogatottságával indokolta. Véleménye szerint a változtatással ugyanakkor az MSZP hitelesebbé válhat az emberek szemében.

A politikus azt mondta: Gyurcsány Ferenc kiválóan alkalmas pártelnöknek, és “békeidőben” miniszterelnöknek is, de a jelenlegi politikai viszonyok között olyan kormányfő kell, akivel az “ellenzék szóba áll”. Ilyen személynek tartja Gráf József agrárminisztert, ezért őt javasolná Gyurcsány Ferenc helyére – jelezte.

Az MSZP helyi szervezete Komáromi István kezdeményezésétől és nyilatkozataitól is elhatárolódott. Sajtóhírek szerint az akció a nyár közepén, kétezer aláírás megszerzését követően abbamaradt, mert kiderült, hogy a párt választmánya szeptemberben határoz a kongresszus összehívásáról.

Komáromi István a Magyar Hírlapnak júliusban azt mondta, azon kezdeményezni fogja egy, a jelenlegi agrárminiszter, Gráf József vezette kisebbségi szakértői kormány alakítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik