Belföld

Elbukhat az Albert-féle népszavazás

Az Alkotmánybíróságon múlik, lesz-e népszavazás a több-biztosítós egészségügyi modellről. A Népszabadság szerint elképzelhető, hogy a testület nem tartja népszavazásra alkalmasnak az Albert-házaspár kérdését.

A Népszabadság úgy tudja, hogy október elején határozatot hirdethet az Alkotmánybíróság (Ab) az Albert házaspár-féle népszavazásról, így az államfő már november közepére kitűzheti a referendumot – ha annak helyt ad a taláros testület.

A kérdés elutasítására a lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint van esély, miután az Ab egy márciusi határozatában azt írta: minden kezdeményezésnél vizsgálni kell a rendeltetésszerű joggyakorlás, illetve a népszavazás alkotmányos rendeltetésének kérdését. Vagyis: referendumot csak olyan tárgyban lehet tartani, amely “állásfoglalásra készteti az ország valamennyi választópolgárát, és annak eredményeként az Országgyűlést kötelező döntés születik, amely országgyűlési döntéssé, törvénnyé válva hosszabb távon meghatározza a polgárok jogait”.

Az Albert házaspár azt kérdezné: “Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik