Belföld

Bauer: Az SZDSZ nem foghat össze a Fidesszel

admin
admin

2008. 09. 04. 11:50

Kezdeményezzen-e az SZDSZ előrehozott választásokat, hátat fordítva mindenestül az MSZP-nek – e kérdést járja körül cikkében az ÉS-ben Bauer Tamás.

A cikk apropója Kőszeg Ferenc korábbi írása, amelyben az SZDSZ válságának okát a kormánykoalícióba való belépésben határozza meg, szó szerint Magyar Bálintot téve felelőssé ezért, s az előrehozott választások kezdeményezését ajánlja. Bauer szerint a mostani szemrehányások és javaslatok nem méltányosak és nem reálisak.

Nem érzi máltányosnak, mert „a második Gyurcsány-kormány minden hozzáértő szakember szerint az ország szempontjából szükséges stabilizációs és reformprogramra vállalkozott, amelyet a legalantasabb módon támad két éve a Fidesz vezette jobboldali ellenzék és az általuk mozgósított ‘civil’ szervezetek” – írja. És nem reális, hogy az SZDSZ kezdeményezzen bármit is, mert húsz mandátuma van az Országgyűlésben. „Ennyi mandátummal bizalmatlansági indítványt sem lehet benyújtani, ahhoz a képviselők egyötödének aláírása szükséges.”

A liberálisok játékterének taglalásához előbb visszanyúl Bauer a kilencvenes évekbe, abba az időszakba, amikor mindenki az MDF-kormány ellenében akarta megszerezni a hatalmat. És azt, hogy ebben az SZDSZ mért nem a Fidesszel fogott össze, így látja: „A két párt közötti bizalmat az ásta alá, hogy a Fidesz számára a központi kérdés mindig a maga önállóságának felépítése volt. Egyaránt távolságot tartott az MDF-től és az SZDSZ-től, sosem volt kiszámítható partner az SZDSZ számára, s politikája tartalmát a Fidesznek a pártmezőben elfoglalt pozíciójának rendelte alá.”

Tanulságos, teszi hozzá, hogy amíg a közvélemény-kutatásokban a Fidesz tűnt a legerősebb ellenzéki pártnak, addig Orbán egyáltalán nem idegenkedett az MSZP-vel való koalíciótól. 1992 tavaszán a Fidesz pécsi kongresszusán még arról győzködte párttársait, hogy a szocialisták nem ördögtől valók. Akkor változott meg a szocialistákhoz való viszonya, amikor Tölgyessyhez hasonlóan ő is felismerte: a következő választáson minden bizonnyal az MSZP lesz az erősebb. Kisebb partnerként már nem akart vele szövetkezni.

Bauer tehát úgy látja: „Az SZDSZ-nek a között kellett választania 1994-ben – és azóta is –, hogy a Fidesszel együtt elmegy jobbra (ebben az irányban tette volna meg Tölgyessy az első lépéseket elnöksége idején, ha meg lett volna ehhez a támogatottsága a pártban), vagy vállalja a koalíciót az MSZP-vel. Az SZDSZ többsége az utóbbi mellett döntött.”

Ezzel persze számos vitát vállaltak föl, a Fidesszel szemben is. Egy példa ebben: „Az első, rendkívül figyelemreméltó konfliktus 1994-ben az EXPO lemondása volt. A koalíció – nem könnyen – eljutott a világkiállítás lemondásáig. Emlékszem: amikor az 1990-es kampányban egy ferencvárosi választási vitán azt kérdezték Orbántól, hogy miben különbözik a Fidesz álláspontja az SZDSZ-étől, azt válaszolta: például abban, hogy a Fidesz következetesebben ellenzi az Expót. Amikor viszont a szocialista-szabaddemokrata kormány 1994 októberében benyújtotta a törvényjavaslatot, a Fidesz – az MDF-fel, a kisgazdákkal és a KDNP-vel együtt – elutasította azt. Íme az iskolapéldája annak, hogy hogyan igazította álláspontját a Fidesz parlamenti pozíciójához.”

Bauer az SZDSZ lehetőségét így határozza meg: liberális politikát folytatni az MSZP-vel szövetségben lehetett, a jobboldal politikája viszont a liberális párt számára elfogadhatatlan volt.

„Vajon változtatnak-e ezen a következtetésen azok a súlyos gazdaságpolitikai hibák, amelyeket a Medgyessy-kormány, illetve az első Gyurcsány-kormány elkövetett? A második Gyurcsány-kormány reformpróbálkozása és annak fideszes fogadtatása számomra azt mutatja, hogy nem.”

(A végső következtetések az ÉS-ben olvashatók!)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

FORT LAUDERDALE, FL - FEBRUARY 17:  Reef Buehler,4, joins his parents and others after a school shooting that killed 17 to protest against guns on the steps of the Broward County Federal courthouse on February 17, 2018 in Fort Lauderdale, Florida. Earlier this week former student Nikolas Cruz opened fire with a AR-15 rifle at the Marjory Stoneman Douglas High School killing 17 people.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.