Belföld

Akadozik Kondorosi Ferenc Új rendje

Hiába adta el az autóját, mégis a régi tulaj címére jönnek a közlekedési bírságok. Az Új rend kormánybiztosához forduló olvasónknak Kondorosi Ferenc a Google-t ajánlotta válaszadás helyett. Mint kiderült, ha nem írja át a kocsit a vevő, az eladó kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, a bürokráciával szemben is.

Tóth úr idén januárban döntött úgy, hogy eladja autóját. Azóta talán bánja, mert amióta nem az övé a mikrobusz, több büntetési felszólítást kap, mint amíg volt kocsija. A vevő ugyanis figyelmen kívül hagyta, hogy tizenöt napon belül át kell íratni a kocsit, és azt Tóth úr neve alatt használta.

Új rend a régi tulajnak (Fotó: MTI)

Új rend a régi tulajnak (Fotó: MTI)

Az első csekk a tilosban parkolásról alig két héttel az adásvétel után érkezett, és kiderült, hogy a vevő már a szerződéskötés másnapján megszegte a szabályokat. Bár Tóth úr lejelentette a gépkocsi eladásának tényét, s ezt egy okmányirodai regisztráció és egy önkormányzati végzés is alátámasztja, a jelek szerint a központi adatbázisban mégsem rögzült a tulajdonosváltás.

Három hónap alatt négy bírság

Tóth urat ugyanis január és április között háromszor bírságolta meg a Budapest VII., és egyszer a VIII. kerületi közterület-felügyelet. Az autó nélküli gépkocsi-tulajdonos minden esetben ajánlva küldte el az adásvételi szerződését, de a hivatalok csupán iktatták, érdemi tudomást nem vettek róla. Eközben, még márciusban a VIII. kerületi okmányirodából is kapott egy levelet, hogy a vevőt megbírságolták, és a kocsit kivonták a forgalomból.

Ezek után Tóth úr, mint öntudatos állampolgár, levélben megkereste Kondorosi Ferencet, az Új rend kormánybiztosát, hogy a gépkocsi-nyilvántartásról érdeklődjön, amely nélkülözhetetlen többek között az objektív felelősség elvének alkalmazásakor.

Javaslom a Google-t!

A kormánybiztos első levelében arról biztosította Tóth urat, hogy megérti bosszúságát, mert a hiba a hivatal munkájában következhetett be. Mivel ennyivel nem érte be a bírságokkal zaklatott exautós, ezért újabb levélben érdeklődött az Új rend és szabadság biztosánál, hogyan létezik, hogy a kerületi közterület-felügyeletek egymástól és a fővárosi felügyelettől teljesen függetlenül működnek és büntetnek.

„Levelére azt tudom válaszolni, hogy biztos igaza lesz Önnek, hisz Ön kellő időben bejelentette a gépkocsi tulajdonjogában bekövetkezett változást” – állt Kondorosi Ferenc Tóth úrnak címzett levelében. Majd a közterület-felügyeletekre vonatkozó kérdésre válaszolva ismertette a vonatkozó törvény számát, és azt írta, ha többet akar tudni a felügyeletekről: „javaslom, hogy a interneten google.hu programon (sic!) a keresőbe írja be a közterület-felügyelet kifejezést, és tallózhat az ott megjelenő címek között”.

Központi nyilvántartás

Ezek után fordult Tóth úr a FigyelőNethez, lapunk pedig megkereste az érintett VII. kerületi közterület-felügyeletet. A felügyeletnél elmondták, hogy a rendőrség központi nyilvántartásából kapják a tilosban parkolók adatait, így amíg ott Tóth úr szerepel mint tulajdonos, addig neki megy a csekk.

Mivel adatvédelmi okokból nem tarthatják nyilván az ügyfelek adatait, így Tóth úrnak minden egyes bírságolás alkalmával el kell küldenie az adásvételi egy másolatát, hogy érvénytelenítsék a büntetést.

Bár a szóban forgó gépkocsit már kivonták a forgalomból, a közterület-felügyeletnél nem zárták ki a további büntetéseket, ugyanis forgalmi nélkül is parkolhat valaki szabálytalanul közterületen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik