Belföld

Működésképtelenné válhat a hadsereg

Független szakértők állítása szerint tízéves távlatban működésképtelenné válhat a Magyar Honvédség, ha a fejlesztésekben nem lesz komoly előrelépés – írta a Magyar Nemzet.

Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója által vezetett munkacsoport szerint a magyar hadsereg jelentős erőkkel sem jelenleg, sem a jövőben nem lesz alkalmas távoli missziókra.

A honvédelmi miniszter által a nemzeti katonai stratégia elkészítésére felkért munkacsoport kritikaként fogalmazza meg azt is, hogy az önkéntes haderőre való áttérést nem követték az ehhez elengedhetetlenül szükséges lépések. Ezért egy esetleges fegyveres konfliktus esetén megfelelő jogszabályok megalkotása híján nehéz feladatot jelenthet a mozgósítás. A tanulmány készítői azt javasolják, hogy rendkívüli- vagy hadiállapot esetén állítsák vissza részlegesen a néhány éve felfüggesztett sorkötelezettséget.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter keddi közlése szerint a munkacsoport által elkészített dokumentum egy vitaanyag, de már ebben a hónapokban a kormány elé kerülhet Magyarország katonai stratégiája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik