Belföld

Mérgező füst fenyegeti Szentendrét

Ég a szentendrei Szabadkai úti kommunális hulladéklerakó telepen tárolt szemét, a tűzoltók nagy erőkkel oltják a lángokat. Az egészségügyi határértéket elérő szén-monoxid, szén-dioxid és kén-dioxid került a levegőbe, egy tűzoltó megsérült. A tűzesetről az FN Tudósító is beszámolt.

Járókelők a déli órákban észlelték, hogy a kétezer köbméter hulladékot tároló telep felett sűrű füst gomolyog. A helyi tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, hozzájuk csatlakozott három budapesti és egy pomázi egység is. Így most összesen nyolc autó 40 emberrel birkózik a lángokkal – mondta el Benke Donát, a szentendrei tűzoltóság szóvivője.

A műszeres vizsgálatok tanúsága szerint a füsttel mérgező anyag is a levegőbe került, ennek koncentrációs foka azonban még nem indokolja a környéken lakók ideiglenes kitelepítését. Mindenesetre a tűzoltóság felszólította a helyieket, hogy csukják be ablakaikat. A tűz okának keletkezéséről egyelőre nem lehet közelebbit tudni, az oltással együtt megkezdődött ennek vizsgálata is.

Nézze meg az FN Tudósító beszámolóját a tűzről!

Nézze meg az FN Tudósító (csekemozes) beszámolóját a szentendrei tűzről!

A tűzoltóság 13 óra után lezárta a hulladéktelep 200 méteres körzetét, a rendőrség pedig 500 méteres körzetben eltereli a forgalmat – közölte Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. A mérőműszerek jelzése szerint az egészségügyi határértéket elérő szén-monoxid, szén-dioxid és kén-dioxid került a gomolygó füsttel a levegőbe, ezért a környéken lakókat az ajtók, ablakok bezárására kérik.

Fotó: Prunner Hédi

Fotó: Prunner Hédi

Egyébként 1500 köbméternyi, lomtalanítási hulladék átmeneti tárolása során keletkezett a tűz, amelyben fa, gumi és más anyag fogott lángot. Oltás közben egy tűzoltó feltehetőleg könnyebben megsérült. A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak, ebben munkagépek is részt vesznek, amelyek szétválasztják az éghető anyagot egymástól. Az oltás előreláthatóan még órákig is eltarthat – mondta a sajtóügyeletes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik