Belföld

Hűtlen kezelés Kiskunhalason

A kiskunhalasi képviselő-testület rendkívüli testületi ülésén felhatalmazta Várnai László polgármestert (MSZP) és Lukács László alpolgármestert (Fidesz), hogy az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságnál folytatott ellenőrzés eredményét figyelembe véve hűtlen kezelés gyanúja miatt tegyenek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A kiskunhalasi képviselő-testület még júniusban döntött arról, hogy soron kívüli pénzügyi ellenőrzést rendel el az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságnál, mert felmerült a gyanúja, hogy szabálytalan gazdálkodást folytat a cég – mondta el a hétfőn meghozott döntés előzményeiről Jekő Attila, aki egyben önkormányzati képviselő is.

33 millió helyett 75,6 millió

Jekő Antal beszámolt arról, hogy a vizsgálatot azért rendelte el a képviselő-testület, mert a gazdasági társaság önkormányzati felhatalmazás nélkül vételi szerződést kötött egy helyi vállalkozó telephelyére 75,6 millió forint értékben. A vizsgálat során független ingatlanszakértő 33 millió forintra értékelte az ingatlant, így a jogügylet a jogi szakértő véleménye szerint kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját.

“Megkötötték az adás-vételi szerződést, sőt 11 millió forintot már át is utalt az önkormányzat gazdasági társasága az eladónak” – tette hozzá a képviselő.

Semmis a szerződés

Jekő Attila hangsúlyozta: a vezérigazgatónak nem volt felhatalmazása egymillió forint feletti tranzakciót aláírni, ennek ellenére hétfőn a képviselők elé került az adás-vételt semmissé tevő szerződés, melynek értelmében az eladó a 11 millió forintot a későbbiek folyamán visszafizeti.

Lukács László alpolgármester elmondta: közös megegyezéssel egy igazgatóság veszi át a cég vezetését.
A feljelentéssel kapcsolatban az alpolgármester elmondta: “nekem, a gazdasági társaság felügyelő bizottságának az elnökeként kötelességem feljelentést tenni, ha gyanú merül fel, és a hatóságok eldöntik, hogy történt-e törvénysértés”.
Lukács László hozzátette: “valójában nem a képviselő-testület hatalmazott fel, mert e nélkül is kötelességünk lett volna megtenni a feljelentést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik