Belföld

Dicsértek és kritizáltak a gyáriparosok

Gyurcsány adócsomagjának egyes elemeivel egyetértettek, más elemeit viszont kritizálták a gyáriparosok a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen.

A Megegyezés programról befolyásos társadalmi, gazdasági, szociális partnerekkel és a parlamenti pártokkal kell tárgyalni, ennek egyik első eseménye a keddi konzultáció az MGYOSZ elnökével – mondta a miniszterelnök a megbeszélés után.

A kormány felelőssége szélesebb

Az MGYOSZ a munkaadókat képviseli, a most megismert állásfoglalása a gazdaságért viselt felelősségét tükrözi, a kormány felelőssége ennél szélesebb – közölte a miniszterelnök, aki korrekt és felelősségteljes állásfoglalásnak minősítette az MGYOSZ véleményét. “Ebből úgy lesz nemzeti álláspont, hogy a kormány meghallgatja a munkavállalók véleményét, majd a civil szervezetekét is” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A gyáriparosok egyetértenek az évi 300 milliárd forintos adócsökkentési alappal, a járulékok csökkentésével, az adózás egyszerűsítésével, a gazdaság kifehérítésével – ismertette az MGYOSZ elnökségének állásfoglalását Futó Péter.

“Az MGYOSZ tabuként kezeli a konvergenciaprogramot és ugyancsak tabunak tekinti, hogy a kifehéredésből befolyó összegeket adó- és járulékcsökkentésre fordítja a kormány” – tette hozzá az MGYOSZ elnöke. Az MGYOSZ hosszabb távon előre mutató, rövid távon azonban kockázatos megoldásnak tartja, hogy a javaslat az adócsökkentés alapját a gazdaság fehéredéséből kívánja megteremteni.

Kritizáltak a gyáriparosok

“Az MGYOSZ kritikával fogadja a természetbeni juttatások megadóztatását, gyorsabb és nagyobb léptékű adó- és járulékcsökkentési tempót javasol, valamint azt, hogy a munkaadói járulékcsökkentés már 2009 januárjában lépjen életbe, a tervezett április elsejével szemben” – rögzítette a gyáriparosok véleményét Futó Péter.

Az elnök szerint a program biztonságosan akkor működtethető, ha a fehéredés mellett a költségvetés kiadásai is csökkennek.

Az MGYOSZ állásfoglalásában üdvözli, hogy a kormány és az ellenzéki pártok versenyképesség növelő javaslatai számos ponton mutatnak hasonlóságot, és kívánatosnak tartja, hogy a gazdaság számára legfontosabb kérdésekben politikai konszenzus alakuljon ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik