Belföld

Der Standard: előbb-utóbb Orbán Viktor jön

Az osztrák liberális napilap szerint nem tudható, hogy előbb egy ideológiától mentes szakértői kormány alakul-e, vagy pedig nyomban kiírják az előrehozott választásokat. Orbán Viktortól viszont nem várnak reformokat.

Fiatalok nélküli párt címmel közölt kommentárt keddi számában a Der Standard a magyarországi belpolitikai helyzetről, kiemelve: a neoliberális szocialista Gyurcsány nevével fémjelzett korszak valószínűsíthető lezárultával bizonytalan jövő elé néz az ország.

Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy a következő választásokat az Orbán Viktor volt kormányfő vezette jobboldali-nemzeti Fidesz fogja megnyerni. Ám hogy Orbán milyen politikát követ majd, azt továbbra is homály fedi: eddigi üzenetei túlságosan is zavarosak voltak, tiszta baloldali populizmus keveredett bennük nacionalista jelszavakkal. Megoldásokat nem javasolt a rossz állapotban lévő állami pénzügyek rendbetételére, és reformokat sem lehet várni tőle – vélekedett a kommentár szerzője.

A Der Standard szerint a szocialistáknál, akik Gyurcsányt mind ez idáig a hatalom megtartása érdekében használták fel, ismét kiütközik, hogy a párt több mint egy évtizede egy helyben topog. Jelenleg senki sem tud olyasvalakit ajánlani Gyurcsány helyébe, aki megtestesíthetné a reményt. Horn Gyulának, a fordulat legendás külügyminiszterének, az 1994-1998-as időszak reformkormányfőjének kiválása óta az MSZP-ben nem zajlott le nemzedékváltás, nem kaptak felelős posztot a fiatalok.

Ez már 2002-ben is látható volt, amikor a párton kívüli Medgyessy Péter megnyerte a választást a szocialistáknak, miután a magyaroknak elegük lett Orbán arroganciájából – jegyezte meg a kommentátor. – A színtelen Medgyessy jelölése persze csak szükségmegoldás volt, tekintettel az MSZP káderhiányára. Ugyanez áll Gyurcsányra is. Az MSZP azért hagyta, hogy a pártújonc (miniszterelnök)jelöltként induljon, mert nem volt más embere. Ő pedig volt annyira dinamikus, hogy meg tudja nyerni a választásokat. Többet nem is akartak tőle a szocialisták. Programja mellékes volt a számukra. Ezért is bukott el.

Ajánlott videó