Belföld

Orbánnal rúgatná ki a polgármestert a baloldal

A nagykanizsai közgyűlésben ellenzékben lévő szocialista, szociáldemokrata és szabad demokrata képviselők támogatják a Fideszt, ha távozásra szólítja fel a két éve a Fidesz támogatásával megválasztott polgármestert, Marton Istvánt - közölték a három párt képviselői.

Az MSZP, az MSZDP és az SZDSZ önkormányzati képviselői a polgármester és az általa a napokban jogaiból felfüggesztett alpolgármester, valamint a mögötte álló Fidesz-frakció közötti ellentétek kapcsán arról beszéltek, hogy a helyzetért a Fidesz tehető felelőssé.

Röst János (SZDSZ) közölte: a Nagykanizsán kialakult helyzetért személyesen Orbán Viktor felelős, mert az ő támogatása nélkül nem lehetett volna polgármester Marton István, aki ma már támogatóival sem tud együttműködni.

Ha már

A három párt nevében Röst János arra szólította fel Orbán Viktort, hogy „ha már rászabadította Nagykanizsára Marton Istvánt, akkor most szabadítsa is meg tőle”. A szocialista frakció vezetője ehhez hozzátette: a Fideszben azért nem kommentálják az ügyet, mert félnek a párt elnökétől, aki korábban kijelentette, hogy a vidéki önkormányzatoknál nem lehet olyan botrány, ami országos visszhangot kelt.

Bogár Ferenc (MSZDP) arról beszélt: politikai szempontból akár támogathatnák, hogy a polgármester „szétverje a Fideszt”. Marton István ugyanis „kiszámíthatatlan intézkedéseivel teljesen szétzilálja a közéletet”, lehetetlenné teszi a normális együttműködést, ez pedig már a város kárára megy.

Teljhatalom

A kérdésre, hogy miként várhatják a Fidesz elnökétől a nagykanizsai polgármester eltávolítását, Röst János azt mondta: számítanak rá, hogy Orbán Viktor lemondásra szólítja fel Marton Istvánt. Ha ez nem történik meg, fegyelmi indokokkal is el lehet távolítani posztjáról, de a testület önfeloszlatását nem támogatják, mert az átmeneti időszakban „teljhatalmat kapna” a város első embere.

A nagykanizsai Fidesz-frakció és a párt támogatásával megválasztott városvezető közötti feszültség közvetlen előzménye, hogy a Fidesz-frakció vissza akarta hívni a polgármestert a Zalaispa hulladékgazdálkodási társulás igazgatóságából. Ezzel „tehermentesíteni” akarták Marton Istvánt, aki a kezdeményezést felháborítónak és a városra nézve károsnak nevezte, másnap pedig visszavonta az egyetlen alpolgármester minden jogkörét.

Cseresnyés Péter alpolgármester a hét végén nem kívánta kommentálni a polgármester döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik