Belföld

Unjuk a politikát

A nyár folyamán elég alacsonyra süllyedt a politika iránti figyelem, a pártoktól is távolabb kerültek a választópolgárok. Már júniusban sem volt magas az emberek közéleti kérdések iránti érdeklődése: egy százfokú skálán 39 pont. Augusztust tekintve mindez tovább csökkent, már csak 31 pontos ez a mutató - derül ki a Népszabadság hétfői számában közölt közvélemény-kutatásból.

A Szonda Ipsos 1.500 fős mintán végzett kutatása szerint a nyár elején 51 százalék mondta magát aktív választónak, most csupán 44 százalék. A politikával szembeni averziókat jelzi az is, hogy sem a kormányzat, sem az ellenzék tevékenységéről nincsenek nagy véleménnyel az emberek – az előbbit 23, az utóbbit 31 pontra értékelik. A nyár eleje óta ezek a mutatók 4-4 ponttal lettek kisebbek.

A pártpreferenciák alig változtak, a Fidesz tartja támogatottságát, az MSZP árnyalatnyit javított. Az összes választókorú körében 32, illetve 19 százalékon állnak, így az ellenzéki pártnak majdnem két és fél millió szimpatizánsa van, a szocialistáknak pedig másfél millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik