Belföld

Az MDF két kérdést intézett az SZDSZ-hez

A Magyar Demokrata Fórum szerint az SZDSZ-nek el kell döntenie, hogy Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái. Erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke írt hétfői közleményében.

Az ellenzéki pártelnök emlékeztetett arra: Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton nemet mondott Gyurcsány Ferenc kormányfő legújabb elképzeléseire. A szocialisták egykori koalíciós partnere, az SZDSZ a nyár elején arra kérte a kormányfőt, hogy készítsen el egy cselekvési tervet, amely függvénye a két párt további együttműködésének.

Amikor ezzel elkészült a kormányfő, kiderült, hogy egyes szabad demokrata politikusok számára a miniszterelnök személye kizárja a megegyezés bármilyen formáját a két párt között, azaz, a liberálisok két hónappal ezelőtt olyat kértek a miniszterelnöktől, amiről már akkor tudták, nemet fognak mondani rá – írta Dávid Ibolya.

Véleménye szerint az SZDSZ ezzel újabb hónapokra megbénította a magyar politikát, amivel kárt okozott az országnak. Dávid Ibolya szerint, bár a kormányfő „Megegyezés” című írásában lényegében megadta az SZDSZ-nek, amit Kóka János korábban „bekért”, Fodor Gábor pártja ismét új álultimátumot adott, újabb hónapokra cselekvésképtelenné téve ezzel a teljes magyar politikai életet.

A közleményben a pártelnök felhívta a figyelmet, hogy pártja két kérdésre várja a választ: az SZDSZ elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenccel a jövőben bármilyen formában együttműködjön, akár kívülről, akár belülről támogatva a kormányt. Amennyiben nem, Gyurcsány Ferenc nélkül elképzelhetőnek tartja-e a kormány támogatását, esetleg az újabb MSZP-SZDSZ-koalíció létrejöttét.

„A szabad demokratáknak el kell dönteniük: Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái” – fogalmazott Dávid Ibolya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik