Belföld

Minden kész a tanévkezdésre

Biztosítottak a tanévkezdés feltételei, folytatódik a kormányprogram megvalósítása, a 2008/2009-es tanévben is kiemelt terület marad az oktatás, a kultúra és a tudomány - közölte Tatai-Tóth András szocialista képviselő.

Mint mondta, az Új Tudás Program keretében 2009-ben visszakerül a közoktatásba az a mintegy 30-40 milliárd forint, amit korábban a pedagógusok óraszámemelésével megtakarítottak. Ezen összeg mintegy felét a pedagógus-bértábla korrekciójára fordítják, így januártól a kezdő pedagógusok bére egyetemi végzettség esetén 32 ezer, főiskolai diplomával 20 ezer forinttal emelkedik. A többi pedagógus bére is nő, húsz év szolgálati időig csökkenő mértékben „belesimul” a bértáblába.

Tatai-Tóth András közlése szerint az intézkedéstől azt várják, hogy vonzóbbá válik a pedagóguspálya, és több tehetséges fiatal jelenik meg hosszú távon az oktatási intézményekben. A képviselő ugyanakkor átgondolná a pedagógusképzés rendszerét. Úgy látja, lehet, hogy kevesebb pedagógust kellene a mostaninál magasabb színvonalon képezni.

Emelik az igazgatók bérét

A most visszakerülő 30-40 milliárd forint másik felét többi között az intézményvezetők bérének rendezésére fordítják, akiknek juttatását 20-40 ezer forinttal emelik januártól. Pótlékban részesülnek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok is, és kidolgozás alatt áll a kutató tanári ösztöndíj.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: semmilyen olyan kormányzati intézkedést nem hoztak, ami intézményátszervezéseket eredményezne a most induló tanévre. Az esetleges iskolaátszervezéseknek demográfiai okai vannak – mondta Tatai-Tóth András. Kitért arra, hogy hat év alatt 130 ezerrel csökkent az iskoláskorú gyermekek száma Magyarországon. Új elem ugyanakkor, hogy a fenntartóknak az intézmények átszervezéséről szóló döntéseit ezentúl március 31-ig meg kell hozniuk.

Nem pusztulnak ki az iskolátlan falvak

A falusi kisiskolákról szólva kiemelte: kérdés, státusszimbólum-e az iskola, vagy az a cél, hogy minél színvonalasabb oktatást kapjanak a gyerekek.

A szocialista politikus demagógiának nevezte, hogy ha egy településen nincs iskola, az kihal. Megjegyezte: Magyarországon mintegy ezer olyan település van, ahol soha nem volt iskola.

A Fidesz aggódik

Zsigó Róbert, az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottságának fideszes alelnöke ugyanakkor kiemelte: az elmúlt évben több mint 400 iskolát és óvodát zártak be, az év végére pedig 15-20 ezerre nőhet az elbocsátott pedagógusok száma. A kisebbségi kormány megszorító intézkedései minden idők legmélyebb válságába sodorták a magyar közoktatási rendszert, és emiatt Gyurcsány Ferenc a hibás – fogalmazott.

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy “a kisebbségi kormány, mint ahogyan Tatai Tóth András is, már régen nem ingyenes tankönyvről beszél, bár 2002-ben és 2006-ban is megígérték azt”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.