Belföld

Korábban kopogtat a családi pótlék

Az iskolakezdésre való tekintettel egy héttel korábban, már csütörtökön elkezdi a családi pótlék kifizetését a Magyar Államkincstár - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Aki bankszámlára kapja az ellátást, ahhoz már a hétvégén, de legkésőbb hétfőn eljut a családi pótlék összege – közölte a szóvivő.

Hozzátette: akik postán kapják a családi pótlékot, azok számára jövő héten kedden kezdi a kézbesítést a Magyar Posta.
Budai Bernadett szavai szerint a kormány az intézkedéssel meg akarja könnyíteni a családok számára a tanévkezdéssel járó anyagi megterheléseket.

Egyszerűsödnek a szabályok

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy szeptembertől egyszerűsödnek a családi pótlékra való jogosultság igazolásának szabályai a 16 évesnél idősebb diákok esetében.
Szeptembertől az államkincstár az érintett fiatalok adatait közvetlenül az Oktatási Hivataltól szerzi be, külön igazolásra nem lesz szükség – ismertette a szóvivő.

Elmondta, eddig az volt a gyakorlat, hogy, akik betöltötték 16. évüket, és középfokú tanulmányokat folytattak, iskolaijogviszony-igazolást kellett küldeniük a Magyar Államkincstárnak.
Budai Bernadett szerint ez az egyszerűsítés csaknem 183 ezer diákot érint.

Nyomtatványt kell kitölteni

A kormányszóvivő azt mondta, hogy akiknek a személyi adataiban eltérést talál a kincstár az Oktatási Hivataltól megkapott információk alapján, azok számára szeptember 10. és 15. között egy nyomtatványt fognak küldeni.

Amennyiben ezt a kitöltött nyomtatványt még szeptember 30-ig visszaküldik a kincstárnak, akkor a család továbbra is automatikusan megkapja az ellátást – fűzte hozzá.

Budai Bernadett közölte, a Magyar Államkincstár arra kéri azokat, akik idén júniusban valamilyen okból nem jártak iskolába, vagyis nem volt hallgatói jogviszonyuk, szerezzék be az igazoláshoz szükséges nyomtatványt vagy az iskolától, vagy a kincstártól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik