Belföld

Keményebben védik a fogyasztókat ősztől

A fogyasztóvédelmi hatóságnak is lehetősége lesz a jogsértő üzletek ideiglenes bezárására szeptember 1-jétől, míg az illegális húsüzemek akár kétmilliárd forintos bírságra is számíthatnak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A szeptember 1-jén hatályba lépő változások legfontosabb elemei a fogyasztók tájékoztatására, a bírságszabályok módosítására, illetve a gyermekek és fiatalkorúak védelmére vonatkoznak – közölte a szóvivő internetes tájékoztatóján.
Ismertetése szerint bővülnek a fogyasztóvédelmi hatóságok eszközei, egységessé válik a fogyasztóvédelmi bírság rendszere, illetve annak mértéke.

Budai Bernadett azt mondta, a fogyasztóvédelmi hatóságnak lehetősége lesz a jogsértő üzlet ideiglenes bezárására, és mindenképpen bírságot kell kiszabnia a legsúlyosabb jogsértések esetén.

Megjegyezte, az élelmiszer-biztonsággal összefüggő esetek többségében nem mérlegelhetnek az ellenőrök, kötelező lesz bírságot kiszabniuk. A kormányszóvivő elmondta, az eddiginél is szigorúbb szabályok lépnek életbe a gyermekek és a fiatalkorúak védelmére.

A szántóföldtől az asztalig ellenőriznek

Közölte, hogy szeptember 1-jétől egy szervezet, az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat felügyeli, illetve ellenőrzi az élelmiszereket „a szántóföldtől az asztalig”.
Hozzátette: lehetővé válik a bírságok arányosítása, vagyis ugyanazért a hibáért egy kistermelőnek kisebb bírságot kell fizetnie, mint a jóval nagyobb felelősséggel és gazdasági erővel bíró hipermarketnek.

Budai Bernadett szerint újabb eszköz lesz a hatóságok kezében az illegális húsüzemekkel szemben, mivel akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak.

Mint mondta, a bírságot mindenképpen be kell fizetni 15 napon belül, nem lehet megvárni a jogorvoslat eredményét.
A kormányszóvivő elmondta, szigorodnak a közzététel szabályai, vagyis jóval szélesebb körben rendelhető el a hatósági döntések közzététele.

Nyilvános lesz a lista

Amennyiben egy cég bármilyen elmarasztalást, szankciót kap a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése miatt, akkor azt a hatóságoknak közzé kell tenniük – fűzte hozzá.

Budai Bernadett azt mondta, a legkirívóbb esetekben a határozatot attól függetlenül nyilvánosságra kell hozni, ha még nem született jogerős ítélet.

Példaként a fogyasztók egészségét, testi épségét veszélyeztető jogsértéseket vagy a nem biztonságos termék forgalmazását említette.

Úgy vélte, a módosítások nemcsak a fogyasztókat, hanem a tisztességesen eljáró kereskedőket és vállalkozókat is védik.
Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés tavasszal több fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályt fogadott el, illetve módosított.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.