Belföld

Keményebben védik a fogyasztókat ősztől

A fogyasztóvédelmi hatóságnak is lehetősége lesz a jogsértő üzletek ideiglenes bezárására szeptember 1-jétől, míg az illegális húsüzemek akár kétmilliárd forintos bírságra is számíthatnak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A szeptember 1-jén hatályba lépő változások legfontosabb elemei a fogyasztók tájékoztatására, a bírságszabályok módosítására, illetve a gyermekek és fiatalkorúak védelmére vonatkoznak – közölte a szóvivő internetes tájékoztatóján.
Ismertetése szerint bővülnek a fogyasztóvédelmi hatóságok eszközei, egységessé válik a fogyasztóvédelmi bírság rendszere, illetve annak mértéke.

Budai Bernadett azt mondta, a fogyasztóvédelmi hatóságnak lehetősége lesz a jogsértő üzlet ideiglenes bezárására, és mindenképpen bírságot kell kiszabnia a legsúlyosabb jogsértések esetén.

Megjegyezte, az élelmiszer-biztonsággal összefüggő esetek többségében nem mérlegelhetnek az ellenőrök, kötelező lesz bírságot kiszabniuk. A kormányszóvivő elmondta, az eddiginél is szigorúbb szabályok lépnek életbe a gyermekek és a fiatalkorúak védelmére.

A szántóföldtől az asztalig ellenőriznek

Közölte, hogy szeptember 1-jétől egy szervezet, az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat felügyeli, illetve ellenőrzi az élelmiszereket „a szántóföldtől az asztalig”.
Hozzátette: lehetővé válik a bírságok arányosítása, vagyis ugyanazért a hibáért egy kistermelőnek kisebb bírságot kell fizetnie, mint a jóval nagyobb felelősséggel és gazdasági erővel bíró hipermarketnek.

Budai Bernadett szerint újabb eszköz lesz a hatóságok kezében az illegális húsüzemekkel szemben, mivel akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak.

Mint mondta, a bírságot mindenképpen be kell fizetni 15 napon belül, nem lehet megvárni a jogorvoslat eredményét.
A kormányszóvivő elmondta, szigorodnak a közzététel szabályai, vagyis jóval szélesebb körben rendelhető el a hatósági döntések közzététele.

Nyilvános lesz a lista

Amennyiben egy cég bármilyen elmarasztalást, szankciót kap a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése miatt, akkor azt a hatóságoknak közzé kell tenniük – fűzte hozzá.

Budai Bernadett azt mondta, a legkirívóbb esetekben a határozatot attól függetlenül nyilvánosságra kell hozni, ha még nem született jogerős ítélet.

Példaként a fogyasztók egészségét, testi épségét veszélyeztető jogsértéseket vagy a nem biztonságos termék forgalmazását említette.

Úgy vélte, a módosítások nemcsak a fogyasztókat, hanem a tisztességesen eljáró kereskedőket és vállalkozókat is védik.
Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés tavasszal több fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályt fogadott el, illetve módosított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik