Belföld

A IX. kerület „cigánymenetesítését” tárgyalták a Fővárosi Közgyűlésben

A Ferencvárosból kiköltöztetett romák helyzetének rendezését javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek csütörtökön Németh Szilárd, a főváros esélyegyenlőségi és kisebbségi bizottságának fideszes elnöke a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (FCKÖ) elnökének kezdeményezésére.

A testület reggeli ülése határozatképtelen volt, mert azon a szocialista és szabad demokrata képviselők nem jelentek meg.
A képviselők azonban meghallgatták azt a roma családfőt, akit a ferencvárosi önkormányzat tizenhatodmagával egy csepeli, 52 négyzetméteres lakásba költöztetett.

A 62 éves férfi szerint a IX. kerület “átverte” őket, mert a kiköltöztetésnél azt az ígéretet kapták, hogy gyermekük, akinek már nyolc éve lakásigénylése van, ugyancsak otthont kap, ám erre nem került sor.

A csepeli társasház lakói a képviselők elött ugyancsak a ferencvárosi önkormányzatot tették felelőssé a kialakult lehetetlen helyzetért.

Makai István, a FCKÖ elnöke szerint az eset annak a folyamatnak lehet a része, amelynek során a belső kerületeket, így például a felújított Ferencvárost “cigánymentesítik”.
Közölte, a kisebbségi önkormányzat az “áttelepítettek” mellett áll, és ha ügyüket nem rendezik, akkor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Fővárosi Közgyűlésben.

Németh Szilárd azt közölte, a közgyűlésnek most azt javasolja, kérjék fel Gegesy Ferenc (SZDSZ) ferencvárosi polgármestert arra, biztosítson emberhez méltó elhelyezést a 17 tagú család számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik