Belföld

Gyurcsány szerint a programja nem tud megbukni

A miniszterelnök szerint adócsökkentő csomagja "nem nagyon tud megbukni". Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Az Este című műsorában arról is beszélt, hogy valamennyi párt benyújthat javaslatot programjához a parlamentben.

“Ki az az ellenzéki politikus, aki nemmel szavaz akkor, ha a kormány azt mondja, hogy csökkentsük az adókat” – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, amikor szavazni fognak a csomagról, akkor a kérdés már úgy vetődik fel, hogy “ezt támogatja valaki – hacsak nincs egységes ellenzéki javaslat, aminek az esélye szerintem nulla -, vagy marad a régi adótörvény”. “El tudja azt képzelni, mikor egy politikus azzal szembesül, hogy őt az adócsökkentés leszavazójaként fogják majd látni?” – fogalmazott.

Gyurcsány kijelentette, hogy a költségvetés meg fogja kapni a parlamentben a szükséges többséget, mint mondta, a kormánynak van egy semmi mással nem helyettesíthető kötelessége: az, hogy költségvetésének többséget találjon a parlamentben. Megerősítette, hogy ha nincs többsége a költségvetésnek, akkor a kormánynak le kell mondania.

Gyurcsány Ferenc közölte: “ha olyan javaslatot tesz bárki, bármelyik párt, nem csak az SZDSZ, amely nem sérti az egyensúlyt, azaz a mozgástéren belül marad, és azt mondják rá a munkavállalók és a munkáltatók, hogy nekik az jobban tetszik, és mi is úgy látjuk, akkor azt kell megszavazni”.

Véleménye szerint a programnak köszönhetően egy átlagos fizetésű embernek minden hónapban 5-6 ezer forinttal több marad a zsebében.

Gyurcsány Ferenc közölte: meg kell győznie az embereket arról, hogy reális, kidolgozott programjuk csak a szocialistáknak van. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha meg szeretnék változtatni az úgynevezett kisadókat, mint például az evát, amely 100 milliárd forint bevételt jelent, akkor az eddig ezt az adózási formát választók “visszamennének a szürke és a fekete világba”.

A miniszterelnök arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy az intézkedéseknek bizonyos szektorokban árfelhajtó hatása lesz, úgy válaszolt: “persze”. Mint mondta, amikor korábban megállapodtak a béremelésekről az építőiparban, a statisztika akkor is kimutatta az áremelkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik