Belföld

Tematizálja a médiát a szélsőjobb

Uszítónak és manipulatívnak tartja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Nézőpont Intézet "cigánybűnözést" firtató közvélemény-kutatási kérdését.

A Heti Válasz megrendelésére készült felmérés eredményei szerint az úgynevezett “cigánybűnözést” a megkérdezettek 91 százaléka tartja létező jelenségnek, míg az ellentábor alig ötszázalékos. Érdekes tény – jegyzi meg a lap -, hogy a felmérésben “az MSZP és a Fidesz szavazói politikai szimpátiától függetlenül ugyanolyan arányban gondolják azt, hogy a fogalom egy valós problémára utal”.

Az adatok szerint azzal, hogy a munkaképeseknek a segélyért kötelezővé kellene tenni a közmunkát, százból 86-an értenek egyet, ennél kilenc százalékkal kisebb azok aránya, akik szerint a romák hajlamosabbak a bűnözésre, mint a nem romák.

Uszító és manipulatív

A felmérésre reagálva Kolompár Orbán az azt mondta, azért uszító és manipulatív már a kérdés felvetése is, mert ez a kifejezés sem a jogrendszerben, sem a kriminalisztikában nem ismert. Hangsúlyozta, az OCÖ – csakúgy mint a szakemberek – nem fogadják el a “cigánybűnözés” használatát a közbeszédben; a szervezet visszautasít minden ilyen jellegű megnyilatkozást.

Az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: a rossz gazdasági helyzet és a politikai csatározás miatt az emberek ösztönösen a leggyengébbeket okolják a problémákért. Hozzátette: bízik abban, hogy a társadalom mégsem ennyire elutasító a cigánysággal szemben.

Témává tették

A roma vezető azt mondta: biztos abban, hogy a cigányság, erős összefogással, képes megváltoztatni ezt a közvélekedést.
A “cigánybűnözés” kifejezést a 2006. októberi olaszliszkai bűncselekményt követően főként a Jobbik, de több jobboldali szervezet is igyekezett a politikai közbeszéd részévé tenni, ami ellen közjogi méltóságok, pártvezetők, politikusok, kriminológusok, a legfőbb rendőri vezetők és roma szakértők, cigány vezetők is tiltakoztak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután a férfi autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom még 2006 novemberében egy kifejezetten rasszista, cigányellenes honlapot indított el a cigánybűnözésről azzal a megfogalmazással, hogy a “cigánybűnözés” létezik.

A parlamenten kívüli párt múlt év január elején egyenesen polgárháborúhoz vezethető helyzetet vizionált, ha az OCÖ elnöke nem hajlandó velük a “cigánybűnözés” létezéséről és megoldásáról tárgyalni. A Jobbik alelnöke, Bíber József Tibor az OCÖ székháza előtt több ízben petíciót kívánt átadni.

Veszélyes ideológia

A roma érdekképviseleti szervezet válaszként uszítás, lázítás és a kisebbségi jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett a párt ellen, és képviselőikkel “roma vagyok, nem bűnöző” feliratú fekete pólókban vonultak a Jobbik XI. kerületi Villányi úti székháza elé.

Kaltenbach Jenő korábbi kisebbségi ombudsman a Rádió C “Köz-társaság” című műsorában úgy fogalmazott: véleménye mindenkinek lehet, de a Jobbik által hirdetett ideológia kétségkívül veszélyes. Bene László akkori országos rendőrfőkapitány pedig kijelentette: cigánybűnözés nem létezik, ez sértő, rasszista kijelentés. Bencze József jelenlegi rendőrfőkapitány több fórumon megismételte elődje kijelentését: nem vezetnek ilyen jellegű nyilvántartást, és nem létezik “cigánybűnözés”.

Tudatos tematizálás

Politológusok úgy látják, a Jobbik tudatosan tematizálja a médiát, és azzal, hogy a “cigánybűnözés” létezését hirdetik, sikerült bevinni gondolataikat a televíziókon és újságokon keresztül a társadalomba. A szakértők szerint az utóbbi időszakban tapasztalható zavaros politikai helyzetet kihasználva táptalaja lehet az ilyen megnyilvánulás egy szélsőségesebb kirohanásnak, amely akár a romákkal szembeni fizikai támadásba is átmehet, és erre már több településen is volt példa, amikor Molotov-koktélokkal, lőfegyverekkel támadtak a cigányokra.

A Magyar Gárda rendezvényein sorozatban elhangzik a rasszistának számító kifejezés. A feketeruhás sereg első megnyilvánulásán, a Tatárszentgyörgyön tartott cigányellenes felvonuláson és a párt honlapján is közzétett közleményben Bíber József Tibor a “cigánybűnözés genetikai gyökereiről” beszélt.

A “cigánybűnözés” kifejezés a radikális tüntetéseken is folyamatos szónoki téma, emellett a szélsőjobboldali szerveződésű Magyar Önvédelmi Mozgalom Kecskeméten már a “megtorlatlan cigánybűnözés ellen” tartott többször is demonstrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik