Belföld

Lánchíd-díjat kapott Charles Gati

Charles Gati politológus, Nguyen Quang, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság elnöke és Tóth László, a Szeged Biztonságpolitikai Központ vezetője kapta idén a Külügyminisztérium úgynevezett Lánchíd-díjait. Az elismeréseket Göncz Kinga tárcavezető adta át hétfőn Budapesten.

A Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetés átadása a Lánchíd 1842-es alapkő-letételének évfordulójához, augusztus 24-éhez kötődik. A díjat olyanoknak ítélik oda, akik Magyarország külpolitikai érdekeinek érvényesítésében, illetve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végeztek.

Charles Gati politológus, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora a magyar-amerikai kapcsolatok erősítéséért végzett munkásságáért kapta meg az elismerést.

Medvegyev csak blöffölt?

Az amerikai elnökválasztás eredményétől függ, hogy tovább romlanak-e az amerikai-orosz kapcsolatok – mondta Charles Gati. A szakértő szerint csak “blöffölt” az orosz elnök, amikor azt mondta, hogy országa megszakítaná a kapcsolatokat a NATO-val.

Nguyen Quang A, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság elnöke egyebek mellett a magyar kultúra terjesztéséért részesült a díjban.

Tóth László, a Szeged Biztonságpolitikai Központ vezetőjét a regionális biztonságpolitikai kultúra fejlesztéséért tüntették ki.

A díjakat Göncz Kinga külügyminiszter adta át. A Külügyminisztériumban tartott ünnepségen mások mellett a honvédelmi miniszter, a parlamenti pártok képviselői, az amerikai és a vietnami nagykövet vettek részt.

A Lánchíd-díjat 2004-ben alapította a Külügyminisztérium. Az elmúlt években mások mellett Nyíregyháza polgármesterét, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét, a Baptista Szeretetszolgálat elnökét, kutatókat és egyetemi oktatókat is kitüntettek a díjjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik