Belföld

Két évre tervez az MSZP-vel Gyurcsány

Általános politikai konzultációt tart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök az MSZP-frakcióval kedden - mondta Tóbiás József, a szocialista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, frakcióigazgatója.

A kormányfő a következő két év politikai programjáról, irányairól fog beszélni az informális ülésen – közölte a szocialista frakcióvezető-helyettes. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta, az a konzultációsorozat folytatódik, amely a dobogókői egyeztetéssel indult, és ennek fontos állomása lesz a keddi frakcióülés.

A főbb témák között említette az adókat, a segély helyett munkát programot, az oktatás területét, a versenyképesség javítását. Hozzátette: a miniszterelnök meghatározza a következő két év politikai programját. Daróczi Dávid elmondta, hogy az utolsó nyári frakcióülés egyben felkészülés az őszi szezonnyitásra is.

Kevesebb adókedvezmény

A kormány és az MSZP vezetésének júniusi dobogókői tanácskozásain Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében, illetve hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon.

A kormányfő, szocialista pártelnök szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását.

Majd eldöntik

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miután június 24-én találkozott Gyurcsány Ferenccel, cselekvési programot kért a kormányfőtől. Mint akkor mondta, az SZDSZ felelős ellenzéki pártként ennek megismerése után dönti el, tudja-e támogatni azt.

Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője szombaton azt mondta, csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó-, és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel. A politikus beszélt arról is, hogy gátat kell szabni az infláció növekedésének, ezért nem támogatják az általános forgalmi adó kulcsának növelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik