Belföld

SZDSZ: legalább ezermillárdos adócsökkentés kell

Csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel - mondta Kóka János az MTI-nek.

Az SZDSZ frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan augusztus 25-én, hétfőn hozza nyilvánosságra terveit. Kóka János szerint most ki fog derülni, hogy a kormány versenyben akar-e maradni, kormányozni akar, “vagy már feladta” és a miniszterelnök csak a túlélésre játszik.

Kóka János hangsúlyozta, hogy egy komolyan vehető programnak legalább ezermilliárd forintos adócsökkentést és jelentős állami kiadáscsökkentést kell tartalmaznia. Maradjon több pénz a polgárok és a vállalkozások zsebében, ugyanakkor kerüljön kevesebb az államhoz – foglalta össze elképzelésük lényegét Kóka János. Kiemelte, hogy a közelmúltban több párt, szakmai műhely is a liberálisokhoz hasonló javaslatokkal állt elő.

A költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “ha a kormány a volt pénzügyminiszterek, szakértők, és az SZDSZ javaslatai ellenére sem akar gazdasági fordulatot és megbukik, akkor ezért nem a liberálisokat kell hibáztatni”.

A liberálisok azt javasolják, hogy a bevételek növekedéséből és a kiadások csökkentéséből befolyó többletpénzeket csak az adók és az államadósság csökkentésére fordítsák. Emellett – folytatta – a kormánynak kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy a következő három évben végrehajtják a korábban már említett, legalább ezermilliárd forintos adó- és kiadáscsökkentést.

Az SZDSZ szerint az adórendszer egyszerűsítésével segíthető elő egy másik fontos cél, hogy Magyarországon a korábbiaknál többen adózzanak, de személyenként kevesebbet és egyszerűbb módon. Kóka János külön felhívta a figyelmet az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésének szükségességére, illetve sürgette az egykulcsos adórendszer felé történő elmozdulást is.

Utolsó pontként említette, hogy gátat kell szabni az infláció növekedésének, ezért nem támogatja az áfa növelését.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy korábban az adócsökkentési javaslatok mindig azon a vitán buktak el, honnan lehetne elvenni a szükséges forrásokat. A politikus szerint ez a csapdahelyzet úgy kerülhető el, ha a parlament még az őszi országgyűlési ülésszak kezdetén megállapodik arról, hogy a következő időszakban az állam mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhat. Úgy vélte, javaslata nyomán a képviselők még az adótörvény vitája előtt elfogadhatnak egy olyan keretszámot, amely kijelöli a kormány költségvetési mozgásterét.

Példaként említette, hogy az államnak 2009-ben – reálértéken számolva – 500-600 milliárd forinttal kellene kevesebbet költenie, mint 2008-ban. Véleménye szerint a kiadási plafon megállapítása után lehetne szavazni az adótörvényekről, ezután pedig már a pénzügyminiszter lehetősége és felelőssége eldönteni, hogy ezek alapján hogyan készül el a jövő évi költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik