Belföld

Szűcs: az kapjon segélyt, aki nem képes munkára

Annak kell segélyt kapnia, aki nem képes munkavégzésre, mindenki más számára pedig foglalkoztatási lehetőséget kell kialakítani - fejtette ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium álláspontját a tárca vezetője pénteki egri sajtótájékoztatóján.

Szűcs Erika közölte: a minisztérium együtt kezeli a rendszeres szociális segélyezés és a foglalkoztatás problémáját. Úgy fogalmazott: ha csak a rendszeres szociális segélyezés anomáliáit próbálják kezelni, vagyis egyénileg szabályozni, hogy ki juthat hozzá a segélyhez, és ki nem, „akkor a társadalmi igazságérzethez közelebb lehet kerülni, de a társadalmi probléma megoldásához nem”.

A munkaügyi miniszter elmondta: új fogalommal, a „közfoglalkoztatási jogviszonnyal” tervezik kiegészíteni a mai foglalkoztatási struktúrát. Ennek keretében reintegrálódhatnak a hosszú ideje munka nélkül lévő emberek – tette hozzá.
A tárca tervei szerint a 35 év alattiaknak kötelező lesz legalább a nyolc osztály elvégzése és egy szakma megszerzése, az idősebbekre az önkormányzatok érdekkörében felmerülő különböző feladatok elvégzése vár.

A miniszter ezt a formát „előszobának” nevezte, ezen keresztül vezetik az érintetteket a nyílt munkaerőpiacra. Ehhez a kormány a jelenleginél több forrást biztosít majd az önkormányzatoknak, valamint létszámot is teremt az adminisztratív, szervezési feladatok elvégzéséhez.

Szűcs Erika hozzátette: bevonják ebbe a munkaügyi központokat és a családsegítőket is, mert támogatni kell a mobilitást, s hozzá kell járulni az ingázási, lakhatási költségekhez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik