Belföld

Elzárkózva vonták fel az állami zászlót

A Magyar Köztársaság lobogójának reggeli ünnepélyes felvonásána közjogi méltóságokon kívül alig valaki vett részt: a Kossuth teret hermetikusan elzárták az érdeklődők elől. A tisztavatáson Gonda László demonstrált erőtlenül.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese, továbbá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is – tudósított az MTI.

A közelbe sem mehettek a polgárok

A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta az állami zászló felvonásának idejére, az augusztus 20-i ünnepi rendezvényre érkezők csak fémdetektoros kapun, szigorú átvizsgálás után léphettek a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti kordonokkal elzárt területre. Ide csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be.

Magányosan ünnepeltek (Fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA

Magányosan ünnepeltek (Fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

A rendőrség a kordonnal határolt területnél szélesebb körben zárta le az rendezvény környékét, így a Vértanúk terére sem lehetett bemenni a program ideje alatt. A zászlófelvonás közben a jelenlévők közül néhányan sípolással és fütyüléssel próbálták megzavarni az ünnepséget, s közben a “Gyurcsány takarodj!”, a “Hazaáruló!” és a “Vesszen a kormány!” jelszavakat skandálták – írta a távirati iroda.

A Parlament közelében több tucat rendőrautó várakozott, de idén először nem voltak jelen civil biztonsági szolgálat munkatársai a Kossuth téren, ahol a kordonokon belül ünnepi egyenruhás rendőrök álltak.

Tisztavatás Gondával

A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

Nézze meg az FN Tudósító (happyandi) fotóit a tisztavatásról!

Nézze meg az FN Tudósító (happyandi) fotóit a tisztavatásról!

A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak.

Gondát letessékelik (Fotó: Gáti Adrás)

Gondát letessékelik (Fotó: Gáti Adrás) – KÉPGALÉRIA

Lapunk helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy egy kiállított tankra lépve, a koronát ábrázoló transzparenssel a Kossuth térről jól ismert Gonda László akarta megzavarni az ünnepséget. Egy katona megkérte, hogy szálljon le a tankról, majd a gyermekével a tisztavatást néző szülő le is ráncigálta őt a járműről; Gonda demonstrációja ezzel véget is ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik