Belföld

A magyar állam szponzorálja az adóelkerülést?

Egy magyar állam által pénzelt alapítványhoz is köthető a szlovák rendszámos adóelkerülésben utazó szlovákiai magyar vállalkozó "biznisze" - értesült az Új Szó.

“A magyar államtól kapnak támogatást, mégis annak költségvetését segítenek megrövidíteni” – számol be szalagcímben címoldalán a pozsonyi Új Szó szombati száma arról, hogy a révkomáromi Selye Alapítvány vezetőjének magánvállalkozása a magyarországi adórendszert megkerülő szolgáltatás keretében magyarországi vállalkozóknak intéz szlovák gépkocsirendszámokat.

Hárított a vállalkozó

A lap több írásban is beszámol és “etikátlan ügyletnek” minősíti, hogy a szlovákiai magyar vállalkozó, Szabó Zoltán, a Selye János Egyetemért Alapítvány ügyvezetője, a Ganador Kft. tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje által vezetett alapítvány nevéhez olyan ügyletek kötődnek, amelyek révén “több millió koronával segítettek megrövidíteni a magyar költségvetést, miközben bevételeik nagy része magyar közpénzekből származott”.

“Szabó Zoltán lapunk kérdéseit azzal hárította el, hogy minden, az alapítvánnyal kapcsolatos ügyben Bauer Edit, a kuratórium elnöke (egyben az MKP – Magyar Koalíció Pártja – európai parlamenti képviselője) hivatott nyilatkozni. Szabó nem reagált a vállalkozását firtató kérdésekre sem.

Albert Sándor, a Pro Selye Universitas alap ügyvezetője (egyben a komáromi egyetem rektora) szintén Bauerhez irányított minket. Arra a kérdésre, mennyire tartja etikusnak Szabó bizniszét, nem kívánt válaszolni” – írja az Új Szó, majd így folytatja: “Bauer Editet az utóbbi napokban nem tudtuk telefonon elérni, ám korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az alapítvány júniusi kuratóriumi ülésén ezzel a problémával is foglalkoztak. “Ezt azzal zártuk le, hogy az alapítvány kuratóriumának az ügyhöz semmi köze” – mondta Bauer. “Nem tudom milyen indokkal vontuk volna felelősségre Szabót – tette hozzá” – írta az Új Szó.

Információink szerint a kuratórium azzal zárta le az ügyet, hogy indokolatlanok a vádak – teszi hozzá a lap, majd így folytatja: “Szabó cége viszont a lapunk birtokába került felvételek alapján valóban a fentiekben leírt tevékenységet folytatja. Magyarországi vállalkozóként kértünk tanácsot a Ganador munkatársaitól, akik nem utasítottak el bennünket, s azt felelték, a vállalat valóban foglalkozik szlovák rendszámok intézésével”.

A lap további, az üggyel foglalkozó írásából kiderül: A Danubius kollégium épületében, ahol a Ganador is székel, 13, túlnyomórészt magyar állampolgárok alapította vállalkozás van még bejegyezve. Tudnivaló, hogy a szlovák rendszám megszerzésére Szlovákiában bejegyzett vállalkozásnak van csak lehetősége.

Zavaros jogviszonyok

Mint az Új Szó írja, a Selye János Egyetemért Alapítványt 2001-ben azért hozták létre, hogy magyarországi egyetemek kihelyezett révkomáromi képzéséit intézze. “Magyar állami pénzekből ingatlanokat vásároltak és újítottak fel”. 2006-ban a szervezet a szlovákiai alapítványok nagyságrendjében a 12. helyet foglalta el, közel 40 millió koronás évi bevétellel.

“Az alapítvány a Selye Egyetem (az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény) létrejötte után felszámolás alá került, ingatlanjainak nagy részét a Pro Selye Universitas nonprofit alap vette át. Hivatalosan már a Danubius kollégium is az alap tulajdona, ám még mindig az alapítvány kezeli” – így a meglehetősen zavaros jogviszonyokat ismertetni próbáló lap, amely végül a Danubius épületében székelő Ganador tulajdonosát, Szabó Zoltánt is megszólaltatja, aki lap kilenc kérdése elől következetesen kitérve, hat esetben Bauer Edithez, a kuratórium elnökéhez utasítja az ügyet firtató újságírót.

A lap végül megjegyzi, hogy magyarországi becslések szerint Magyarországon tízezer Szlovákiában bejegyzett gépjármű közlekedik, s ezáltal a magyar költségvetés “több százmillió forinttól esik el”.

A Miniszterelnöki Hivatal egyelőre tájékozódni próbál a sajtóhír nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik