Belföld

Oroszország ellen tüntetett a Fidelitas

Oroszország grúziai bevonulása ellen tüntetett a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) pénteken Budapesten, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének épülete előtt. A demonstrációhoz hazánkban élő grúzok is csatlakoztak.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a tiltakozó akció során arról beszélt, hogy „a XX. század, a kommunizmus szelleme köszön vissza” az orosz hadsereg grúziai bevonulásában, a hidegháború vége óta nem volt példa „ilyen, a birodalmi érdekből fakadó nyers brutalitásra”. Az ellenzéki politikus Kliment Vorosilovnak, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság 1945-ös budapesti teljhatalmú vezetőjének helytartói mentalitásához hasonlította, hogy a jelenlegi orosz nagykövet undorkeltőnek nevezte Orbán Viktor volt miniszterelnök, az Európai Néppárt alelnökének nyilatkozatát a grúziai konfliktusról.

Deutch-Für Tamás szerint Oroszország úgy jelzi azt, hogy a széthullás és az eljelentéktelenedés évtizedének vége, hogy a furkósbot-diplomácia, illetve Európa energiával való zsarolása mellett a tankokat, ártatlan civilek lemészárlását is igénybe veszi nagyhatalmi pozíciója visszaszerzésére. „Ma Grúzia, holnap talán Ukrajna, nem tudjuk, hogy hol lehet a vége” – mondta, hozzátéve, hogy az egyesült Európának, illetve a civilizált gondolkodású embereknek fel kell emelniük szavukat ez ellen.

Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke az 1956-os magyar szabadságharc és a mostani grúziai konfliktus között vont párhuzamot. Ha lerohannak egy független államot, akkor az is elképzelhetővé válik, hogy Moszkva ugyanilyen brutálisan fejezi ki nemtetszését, ha érdekeivel ellentétesnek tartja a következő ukrán, szlovák, litván, vagy akár magyar miniszterelnököt – mondta. Feltette a kérdést: vajon nem egy busás állásajánlat áll-e amögött, hogy a magyar kormány eddig nem foglalt egyértelműen állást a kaukázusi konfliktusról.

Gaál Gergely, az IKSZ alelnöke reményét fejezte ki, hogy a nagy kultúrával és sok évszázados keresztény múlttal rendelkező Oroszország nem a hruscsovi, hanem a szolzsenyicini utat választja. A mintegy száz fős megmozduláson „Ruszki damoj”, feliratú transzparenssel és az 1990-es országgyűlési választások „Tavariscsi konyec” plakátjával fejezték ki véleményüket. A demonstrációhoz csatlakoztak Budapesten élő grúzok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik