Belföld

Az oroszok miatt orrolt meg Orbánra a szélsőjobb

Az orosz-grúz konfliktus új törésvonalakra mutatott rá a magyar belpolitikában. Míg a Gyurcsány-kormány a semlegességet választotta, a Fidesz tovább erősítette atlantista arculatát, s ebben újabb közös pontot talált az SZDSZ-szel. A jobboldali és szélsőjobb sajtó azonban Oroszország mellé állt – áll a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében.

A jobboldali Magyar Nemzet és egy szélsőjobb portál – a kormány-közeli Népszabadsághoz hasonlóan – látványosan oroszbarát álláspontra helyezkedett a grúziai konfliktus kapcsán. Ezzel nemcsak a Fidesz és a radikálisok közötti ideológiai különbség vált egyértelművé, de megerősödött a szélső-jobboldali Orbán-ellenesség is – írja a Nézőpont Intézet elemzése.

Az orosz-grúz konfliktus váratlanul érte a magyar pártokat. A nyári szabadságolásokon túl elsősorban azért, mert a magyar belpolitika általában külpolitikamentes. Dél-Oszétia ügye ennek megfelelően egy hétig legfeljebb a sajtót érdekelte, a pártokat hidegen hagyták az események.

Gyurcsány a szabadságot választotta

A kormány – hasonlóan Koszovó elismerésének hosszú halogatásához – ezúttal is a kivárást választotta. Az oroszbarát politikájáról ismert kormányfő az utóbbi hónapokban fáradságos munkával próbálta elhitetni, hogy az amerikaiak felé is nyitott. Ennek volt betudható, hogy a Déli Áramlat gázvezeték után a Nabucco-projekt mellett is sietve elkötelezte magát. Lassú építkezését most könnyen visszavetette volna egy Oroszország melletti kiállás, ezért Gyurcsány inkább a hallgatást és a meghosszabbított szabadságot választotta.

Mivel az oroszokkal együttműködésre törekvő nyugat-európai kormányfők, a párbeszéd érdekében szintén nem ítélték el egyértelműen a Grúzia elleni katonai manővert, a hallgatás ezúttal az uniós partnerek számára is elfogadható politikának bizonyult – véli a Nézőpont Intézet.

A Fidesz elítélte Moszkvát

A Fidesz ugyanakkor az egyértelmű állásfoglalás mellett döntött. Orbán Viktor pártelnök egyenesen 1956-hoz hasonlította a történteket, a Fidelitas pedig tüntetést szervezett az orosz nagykövetség elé. Ezzel a Fidesz ismét közös platformon találta magát az SZDSZ-szel, melynek egyik ifjúsági szervezete szintén szolidaritási akciót hirdetett a grúzokkal. Csak a balti államok és Lengyelország foglalt ilyen egyértelműen állást a kérdésben.

Ennél fontosabb fejlemény, hogy a jobboldali médiumok többsége nem követte a Fideszt atlantista irányvonalának erősítésében. Az ellenzéki párthoz közel álló Magyar Nemzet egyértelműen Putyin-barát álláspontot képviselt, amivel inkább a kormányközeli Népszabadsággal került közös platformra. A grúzbarát érveknek egyik lapban sem maradt hely. A kuruc.info után a magyar szélsőjobb egyik fő médiumává előlépett barikád.hu honlap szintén orosz-barát álláspontra helyezkedett.

Orbán-ellenes a szélsőjobb?

A kaukázusi küzdelmek belpolitikai lecsapódásának igazi érdekessége a formálódó magyarországi szélsőjobb Orbán-ellenessége és ideológiai konfliktusa a Fidesszel. A barikád.hu a Fidesz állásfoglalását azonnal kihasználta, meglepően éles kritikával ítélve el Orbán Viktornak az orosz beavatkozást bíráló nyilatkozatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik