Belföld

Már megjött a Gripen-ellentételezés

A vállalt 2015-ös határidőnél korábban, már az idén teljesítette a 7,419 milliárd svéd korona (789 millió euró) értékű ellentételezést a Saab-Gripen-csoport.

A legutóbbi döntéssel, még március végén az ellentételezési vállalás utolsó két százalékát fogadta be az Ellentételezési Bizottság. A Gripen International közleménye szerint Szabó Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (a volt Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik jogutódja) Befektetési és Védelemkoordinációs Főosztályának vezetője közölte: “… további tárgyalásokat folytatunk a Gripen Internationallel a jövőbeni együttműködésről, amelyből Magyarország és Svédország egyaránt profitálhat majd”.

Kaj Rosander, a Gripen International programigazgatója hozzátette: “A teljes Gripen-ellentételezési kötelezettségünket a határidő lejárta előtt teljesítettük … és várjuk a jövőbeni együttműködési lehetőségeket a magyar kormánnyal”.

A magyar légierő számára 14 Gripen harci repülőgép beszerzéséhez kapcsolódó ellentételezési megállapodás célja a magyar export és a magyarországi befektetések elősegítése volt.

Magyarország 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adja át a svéd fél, s tízéves bérleti időszak után magyar tulajdonba kerülhetnek. A 210 milliárd forint összértékű szerződés magába foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik