Belföld

Elfeledkezett a kormány augusztus 20-ról?

A Fidesz szerint a kormány a költségvetés tartalékából finanszírozza az idei augusztus 20-i ünnepséget, mert elfelejtett erre külön forrást biztosítani. Az ünnepség egyébként a szokásos menetben zajlik majd: zászlófelvonás Sólyommal és Gyurcsánnyal, este pedig tűzijáték, biztonsági intézkedések mellett.

A Fidesz szerint kérdéses, hogy a kormány mennyire készült fel augusztus 20-ára, hiszen a költségvetés tervezésekor elfelejtette a nemzeti ünnepet, így az általános tartalékból kellett erre pénzt elkülöníteni.

Balog Zoltán fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 250 millió forintot különített el az augusztus 20-i kiadásokra, mégpedig a költségvetés általános tartalékából, amit az előre nem látható kiadásokra lehet fordítani.

Vagyis a kormány, úgy látszik, elfelejtette augusztus 20-át a költségvetés tervezésekor, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mennyire sikerült felkészülni az ünnepre – tette hozzá a politikus, utalva a két évvel ezelőtti augusztus 20-i tragédiára.

Lesz ünnep és tűzijáték

Budapesten három helyszínen, a Kossuth téren, a Hősök terén és az Andrássy úton várják augusztus 20-án egész napos programmal az ünnepelni, illetve szórakozni vágyókat.

A közjogi méltóságok részvételével augusztus 20-án fél 9-kor lesz a zászlófelvonás a Kossuth téren, 10 órától pedig a Hősök terén tartják a tisztavatást. A tisztavatás részeként a honvédség repülői és helikopterei kötelékben repülnek át a tér felett. Ezt megelőzően katonazenekarok és mazsorettek vonulnak fel az Andrássy úton.

A Kossuth téren 10 órakor kezdődik és este 9-ig tart a Szent István király udvara elnevezésű rendezvény, ugyanitt tartják a kenyérfesztivált, az Andrássy úton pedig születésnapi kerékfesztivált rendeznek a kerékpárosoknak.

A tűzijáték este 9-kor kezdődik a Duna Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszán. Budai Bernadett elmondta: az olimpiai ötkarika is megjelenik az égen, a pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók előtti tisztelgésképpen. A tűzijátékot színpadi táncos programok kísérik majd.

Ügyelnek a biztonságra

Az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is egy operatív törzs követi nyomon az ünnep előkészületeit, illetve a programok lebonyolítását. Egy kérdésre válaszolva közölte: az operatív törzs vezetője a jogszabály alapján az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára.

A testület már meghozott döntése szerint a Petőfi és a Margit híd közötti szakaszon a tűzijáték alatt csak azok a hajók tartózkodhatnak, amelyek fix kikötési pontokkal rendelkeznek. A pályázaton győztes, tűzijátékot rendező cégnek egy biztonsági tervet is be kellett mutatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik