Belföld

Fidesz: “Horváth Ágnes-i úton” a kormány

A Fidesz szerint a kormány nemrégiben megjelent egészségügyi programja nem ad választ a betegellátás problémáira, így az egészségügyben csak egy előrehozott választás hozhat változást - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

„Szemfényvesztésként” jellemezte a fideszes képviselő a néhány hete megjelent Biztonság és partnerség, feladatok az egészségügyben 2010-ig című programot, amelyből szerinte hiányzik a helyzetfelmérés és a szakszerűség.

Mint mondta, a programban szereplő néhány milliárd forint, amit pályázatok útján akarnak bevonni az egészségügybe uniós forrásból, nem jelent javulást a betegellátásban, hiszen nem változik a volumenkorlát, kiszolgáltatott helyzetben marad a gyermek-, a nőgyógyászati és a pszichiátriai ellátás, maradnak a várólisták és az elhalasztott műtétek. Hozzátette: elképzelhető, hogy épül néhány új szakrendelő, de ezekben sem lesz több pénz a betegellátásra.

Úgy tűnik, hogy a kormány tovább halad a „Horváth Ágnes-i úton” – fogalmazott a politikus, utalva az előző egészségügyi miniszter tevékenységére. Pesti Imre szerint az egészségügynek most válságmenedzselésre van szüksége, és arra, hogy visszategyék a rendszerbe a korábban kivett pénzt. De ezt sem elsősorban a struktúrára, hanem a betegellátásra kell fordítani – tette hozzá.

A képviselő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a konvergenciaprogram miatt a következő évek is az egészségügyi forráskivonásról szólnak, hiszen Magyarország vállalta, hogy 2010-ig évente a GDP 0,3 százalékát vonja ki az ágazatból, miközben ebben a programban arról írnak, hogy az egészségügybe való befektetés a legjobb befektetés.
„A program elolvasásakor az embernek Rodolfo jut eszébe: nézzék a kezemet, vigyázat, csalok” – jegyezte meg Pesti Imre, aki szerint a kormánynak nincs koherens képe az egészségügy jövőjéről, csak az ábrándokat gyűjti össze. Kijelentette: a magyar egészségügy rossz gazdasági döntések sorozatának és a konvergenciaprogramnak a foglya, ezért változást csak az előrehozott választások hozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik