Belföld

Továbbra sincs megállapodás a MÁV és a VDSZSZ között

Eredménytelenül zárult a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) közötti egyeztetés kedden. A szakszervezet a sztrájkok folytatását fontolgatja.

Az egyeztetésen a VDSZSZ újabb ponttal bővítette sztrájk-követelését: a MÁV Zrt.-nél, illetve a MÁV többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál az idén ne legyenek rendes felmondások a munkáltató érdekében felmerült okokra.

A MÁV Zrt. álláspontja szerint a cégcsoportnál nincs tömeges létszámleépítés. A megbeszélésen azonban szó esett arról, hogy a MÁV Gépészet Zrt.-nél az átszervezés következtében várhatóan 11 munkahely megszűnik.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet-béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, és a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azokkal a pontokkal, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, a munkáltató pedig 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke közölte: bármikor folytathatják a sztrájkot, ha a követeléseiket nem teljesítik. A következő megbeszélést szeptember 2-án tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik