Belföld

Már Budapesten a Hír TV-ügy

Megérkeztek a Hír TV munkatársait illető ügyben az iratok a Budapesti Nyomozó Ügyészségre a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségtől.

Az MR1 Kossuth Rádió Krónika szerint a nyomozó ügyészség helyettes vezetője későbbre ígért tájékoztatást arra hivatkozva, hogy előbb tanulmányozni akarják a dokumentumokat.

Még múlt hét hétfőn Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze azt közölte az MTI-vel, hogy hamis vád bűntettének gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az illetékes a Hír TV-vel kapcsolatos állítólagos drogügyben. Azt is elmondta, hogy az ügyben május 22-én a Budapesti Rendőr-főkapitányságon indult eljárás kábítószerrel visszaélés bűntettének előkészületei miatt, majd július 11-én a II-III. kerületi ügyészség áttette az ügyet az elkövetés helyszínére, Debrecenbe, ugyanis az első megbeszélésre a megbízó és a megbízott között Debrecenben került sor.

A Debreceni Városi Ügyészség vizsgálata azt derítette ki, hogy nem kábítószerrel visszaélés előkészülete történt, hanem hamis vád bűntettéről van szó, mivel „a hírtévések ellen koholt bizonyítékokat hoztak a hatóság tudomására”. Mivel ez Budapesten történt – ott tették a készítményt a tévések kocsijába – Simon Ernő közlése szerint a Debreceni Városi Ügyészség továbbítja a dokumentumokat az ügyben illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészséghez.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás „bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Egy hete Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen a közte és a drogdíler közötti beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy nem ő, illetve megbízója kereste fel a drogdílert, hanem fordítva történt. Csütörtökön pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen ártatlansága alátámasztására bizonyítékként leadta mobiltelefonját és annak adatkártyáját.

Az állítólagos drogdíler múlt kedden Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit is megvádolta. Baráth Miklós azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen „kellemetlen” ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

Helmeczy László állítása szerint nemcsak a Hír TV, de ügyfele is tett bejelentést a rendőrségen a készülő akcióról, de az ügyfél személyéről és arról, hol tettek bejelentést, nem nyilatkozott. Így továbbra sem tisztázott, hogy ki, hányszor és mikor tett feljelentést az ügyben.

Ajánlott videó