Belföld

Széles Gábor magyar és roma seriffeket akar

A romáknak elsősorban munkahelyteremtésre és oktatásra van szükségük - hangzott el az Európai Integrációs Cigányszövetség (EIC) rendezvényén. A Videoton vezérigazgatója segély helyett munkát és seriffeket akar.

A Tolerancia Napja című tanácskozást, amelyen több jobboldali politikus, valamint hat megye cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke is részt vett, azért rendezték, mert “Brüsszelben és a magyar parlamentben csak beszélnek arról, hogy mi a jó a cigányoknak, de őket erről nem kérdezik meg” – mondta Kamarás István, az EIC elnöke.

Tarlós István, a fővárosi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője előadásában felidézte a magyarság és cigányság együttélésének “erős történelmi gyökereit”, majd megjegyezte, hogy az együttélési problémák zöme nem a fővárosban, hanem vidéken, “így például Olaszliszkán” fordul elő. A gondok mérsékléséhez az oktatás és az egyenrangúság megvalósítása a legfontosabb – hangoztatta a frakcióvezető.

Program a jobboldalnak

Széles Gábor, a Videoton Műszertechnika Zrt. elnök-vezérigazgatója rendkívül fontosnak tartja, hogy a cigányság számára munkahelyeket teremtsenek. Ez is szerepel abban a már 70 százalékban elkészült gazdaságfejlesztési programban, amelyet irányításával dolgoznak ki, hogy – akár egy előrehozott választás esetén – a jobboldali kormánynak legyen cselekvési programja – említette meg.

Százezres nagyságrendben kell munkahelyet teremteni számukra – mondta -, mert “tűrhetetlen, hogy a cigányság nagy tömegei csak munkanélküli segélyből élnek”. A cigányságot szerinte háztáji földhöz kell juttatni, hogy saját ellátásukra és helyi piacokra tudjanak termeljenek. Ehhez biztosítani kell vetőmagot, de akár kismalacot is, mert a sertéstenyésztés volna a másik lehetőség – tette hozzá.

Egymásnak nem választanának

Széles Gábor szerint baj, hogy a falvakban nincs rendőr, ezért szükség volna mindenütt egy jogi és rendőri feladatokat ellátó “seriffre”, aki “ott, ahol a magyarok vannak többségben, magyar lenne, míg a roma többségű településeken a cigányok sorából választanák”. Ennek megvalósítása is majd a jobboldali kormány feladata lesz – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik