Belföld

Elszabadultak a romaellenes indulatok?

Roma politikusok szerint az ügyészségnek hivatalból kellene büntetőeljárást indítani annak a vicclapnak a kiadója ellen, amely obszcén, durván cigányellenes képregényt közölt - adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tiltakozik a cigányellenes képregény megjelentetése miatt, amelyről a Roma Sajtóközpont tájékoztatása nyomán tegnap a FigyelőNet is beszámolt.

Gyilkos indulatok

Az RPA elnöke szerint az ilyen típusú propaganda alkalmas arra, hogy a társadalom megsemmisítendő szemétként tekintsen a cigányokra, és az ügyészségnek hivatalból büntetőeljárást kellene indítania a lap kiadója ellen. Horváth Aladár a Roma Sajtóközpontnak kijelentette: ha ez nem történik meg, akkor az RPA tesz feljelentést közösség elleni izgatás vádjával.

A roma politikus utalva a péntek hajnali piricsi támadásra – amikor ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek két roma család házára – úgy vélte: az országban gyilkos indulatok szabadultak el, és polgárjogot nyert az erőszak. Horváth azt is kilátásba helyezte, hogy európai segítséget kér az „újnyilas” félelemkeltés miatt.

Hol a határ?

Az Országos Cigány Önkormányzat egyeztetéseket folytat a vicclap elleni fellépés lehetőségeiről – jelentette be a szervezet szóvivője. Ifj. Bogdán János azt mondta: ideje eldönteni a politikának és a közéletnek, hogy hol húzódik a határ a szólásszabadság és a közösség elleni uszítás közt. A szóvivő szerint minden romákat ért atrocitás a demokrácia és a jogállamság próbája is.

Az MSZP budapesti szervezetének elnöksége az eset kapcsán közleményben ítélt el minden fizikai és verbális támadást, amely a kisebbségek ellen irányul. Civil szervezetek pedig közös nyilatkozatot készülnek kiadni az ügyről – tudatta felhívásban az egyik szervezet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik