Belföld

Bocsánatkérést követelnek a romák

Nyílt levélben követel bocsánatkérést és magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól a Roma Polgárjogi Alapítvány.

A Roma Polgárjogi Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és a budapesti, soroksári Cigány Kisebbségi Önkormányzat most nyílt levélben követel bocsánatkérést és magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól – adta hírül a Roma Sajtóközpont. Július közepén fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra a soroksári Vadevezős utcában, gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek és órákon át feltett kézzel térdepeltettek őket az udvaron. Két körözött bűnözőt kerestek a rendőrök a romáknál, de nem találták meg őket.

Senkit nem állítottak elő az akció végén és tárgyakat sem foglaltak le. A keresett bűnözők egyikét aztán egy másik soroksári utcában fogták el, társát még mindig keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint szabályos volt a rendőri intézkedés, mégis fegyelmi eljárást indított a razzia parancsnoka ellen.

A három szervezet elnöke által aláírt dokumentumban a roma vezetők nem vitatják, hogy a rendőröknek bizonyos helyzetekben határozottan kell fellépniük, ugyanakkor kifogásolják, hogy a szerintük brutális akció áldozatainak később senki sem magyarázta el, hogy mi történt és nem kértek tőlük bocsánatot.

A roma vezetők szerint ezért a rendőrök óhatatlanul is azt tudatosították az érintettekben, hogy a közhatalom „a legelvetemültebb bűnözők” módjára kezeli őket, akár gyerekekről, akár sérültekről van szó. A roma politikusok szerint a bocsánatkérés elmaradásával a rendőrség csupán a társadalmi feszültségek erősödéséhez járult hozzá, saját későbbi pozícióit is lerombolva, ami szégyen számára és a civilizáció számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik