Belföld

Képregénnyel támadtak a romákra

Durva, cigányellenes képregénnyel jelent meg egy ismert, nagy példányszámú, megújult vicclap - tájékoztatott a Roma Sajtóközpont (RSK). A lap főszerkesztője szerint cigányokat tücsökként ábrázoló képregény "még elmegy".

La Fontaine ismert meséjének, a Tücsök és a hangya történetének átköltött, verses képregény változatával jelent meg a Móricka nevű vicclap az újságos standokon.

Roma tücskök (Forrás: RSK)

Roma tücskök (Forrás: RSK)

A lapot hirdető plakátokon a harcsabajúszú, fülbevalós, lófogú cigányként ábrázolt tücsök baseball ütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára.

A képregény verses szövegében a szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, „gyilkolászó” tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyekben a roma tücskök többek közt perverz szexuális pózokban vannak ábrázolva

30-as évek

György Péter esztéta, az ELTE média tanszékének tanára a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: ilyet még soha nem látott, a képregény példátlan, túlmegy minden határon és egyértelműen a harmincas évek nyilas hecclapjainak szellemiségét idézi.

Halmai Gábor alkotmányjogász szerint felmerülhet, hogy az újság elkövette a közösség elleni izgatás bűncselekményét. A jogász szerint a képregénynek a mai egyébként is roma ellenes közhangulatban kiváltott hatása indokolhatja ezt a tényállást.

Halmai azt sem zárta ki, hogy akár a gyűlöletre való uszítás bűncselekményét is kimerítheti a közlés. A jogász úgy vélte: polgárjogi eszközökkel lehetne hatásosan fellépni az ilyen megnyilvánulás ellen, és súlyos nem vagyoni kártérítésért perelni a lapot.

Régóta ez a stílus

Az újság főszerkesztője azonban nem tartja problémásnak a képregény közlését. Szűcs Alfréd azt mondta: 14 éve létezik a lap, régóta ez a stílusuk, és bár voltak már pereik, próbálnak egyensúlyozni. A főszerkesztő szerint a képregény „még elmegy”, belefér a sajtószabadság határaiba. Szűcs közlése szerint egyébként lapja 45 ezer példányszámban jelenik meg, húsz-huszonöt ezer olvasójuk van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik