Belföld

Elmaradt a romák tüntetése

Mégsem tüntettek a romák csütörtök délután a sátoraljaújhelyi városháza előtt, mert megítélésük szerint hamarosan megoldódhat a néhány hete állami gondozásba vett cigány gyermekek sorsa - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A gyermekeik “visszaszerzéséért” protestáló roma családok azért álltak el szándékuktól, mert megítélésük szerint a gyerekek elhelyezése – igaz, egyelőre csak átmenetileg – megoldódhat.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerinte a helyi önkormányzat a cigány családok elűzésének rég bevált módszerét követte, amikor az egy hónappal ezelőtti vihar és esőzések miatt életveszélyessé vált házakban élő családokból – önkormányzati segítség helyett – a gyerekeket “emelte ki”, törvénytelenül.

A kisebbségi önkormányzat szerint az ideiglenesen állami gondozásba vett tíz gyermek sorsa rendeződik, átmenetileg mindannyian rokonokhoz, ismerősökhöz kerültek, kerülhetnek, ezért lényegében oka fogyottá vált az érintett családok támogatására csütörtökre szervezett tüntetés, ezért maradt el – mondta Horváth Aladár.

Fedorné Fráter Zsófia, Sátoraljaújhely jegyzője arról szólt, hogy a városi gyámhivatal mindvégig a jogszabályoknak megfelelően járt el az ügyben, és a roma szervezetekkel együttműködve a lakhatatlanná vált lakások felújítási költségeinek előteremtésében is közreműködik.

Az ügy előzménye, hogy július 28-án mintegy 80-100 roma demonstrált Sátoraljaújhely belvárosában, erős rendőri felügyelet mellett: amiatt tiltakoztak, hogy szerintük a gyámügy törvénytelen módon járt el, amikor gyermekeiket állami gondozásba vette a helyi gyámhivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik