Belföld

Heroin: amikor a minőség öl

Szerencsére a kábítószeres halálozási statisztikákban sereghajtók vagyunk. Igaz, még kevesebben veszítenék életüket túladagolásban, ha több lehetőségük nyílna biztonságos szerhasználatra, és ha nem kellene a hatóságok rajtaütésétől tartaniuk.

Bár az utóbbi napokban riasztóan megszaporodtak a kábítószerfogyasztással kapcsolatos halálesetek, ez korántsem jelenti azt, hogy egyre több áldozatot szed Magyarországon a drog – szögezi le Demetrovics Zsolt, a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) főtitkára. Sőt: az utóbbi években kifejezetten csökkent a kábítószer-használat következtében elhunytak száma: míg 1996-ban 52-en haltak meg így, 2006-ban már csak 25-en.

Ráadásul a hazai halálozási számok eltörpülnek az európai uniós statisztikákhoz képest, hiszen például Olaszországban 517, Németországban pedig 1296 esetet regisztráltak 2006-ban, ami még a lakosság számára kivetítve is komoly különbséget jelent – derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) által közzétett adatokból. A drogproblémákkal kezeltek száma sem változott jelentősen az utóbbi években: mintegy 15 ezer szenvedélybeteget tartanak nyilván országszerte – teszi hozzá Demetrovics Zsolt.

A túl jó minőségű szer is ölhet

A túladagolás leginkább az alkalmazott dózis függvénye; természetesen nem a felhasznált drog, hanem az abban található hatóanyag mennyisége a mérvadó – olvasható a minisztérium és az NDI állásfoglalásában. A fogyasztó fizikai és pszichés állapota ugyanazon dózis esetében is eltérő hatást eredményezhet. Például detoxikálást vagy huzamosabb “tiszta” állapotot követően a régebben megszokott dózis használata életveszélyes lehet, hiszen a szermentes időszak alatt megszűnik a droggal szemben kialakult tolerancia.

Bár az csak amatőrökkel fordul elő, hogy krétaport vagy szurkot vesznek drága pénzen kokain, illetve hasis helyett, tény, hogy az utcán árusított drogok összetétele, a hatóanyag mennyisége a vásárlók számára ismeretlen. Sokan azért válnak egy-egy díler törzsvásárlójává, hogy minimalizálják a koncentráció ingadozásából adódó kockázatot, bár maga a kereskedő sem tudja garantálni az anyag állandó színvonalát.

Így utazik a szállítmány

Így utazik a szállítmány

Esetenként előfordul, hogy egyes eladási pontokon hígító vagy szennyező anyagokat adnak a droghoz a nagyobb haszon érdekében; ez, illetve a más drogokkal való kombináció is fokozza a túladagolás veszélyét. De egy tisztább, nagyobb koncentrációjú „szállítmány” megjelenése a piacon szintén tragédiához vezethet; feltehetőleg ez utóbbi ok állhat a napokban történt halálesetek hátterében – véli a MAT főtitkára.

Életet menthet a gyors beavatkozás

A túladagolás esélyét jelentősen csökkentheti, ha a beadására kontrollált körülmények között kerülhet sor. Több országban működnek úgynevezett biztonságos injektáló szobák, ahol steril felszerelést biztosítanak a „hozott anyag” felhasználásához, és gond esetén azonnal közbeléphet az egészségügyi személyzet. Nálunk azonban egyelőre nincs ilyen – tudjuk meg Demetrovics Zsolttól. Pedig ez azért is lenne fontos, mert a legtöbb túladagolásért felelős heroin esetében például létezik olyan anyag, amely képes blokkolni a hatását, s ezáltal megmenthető a használó, ha időben részesül orvosi segítségben.

Ehelyett legtöbbször azért következik be a tragédia, mert a bajbajutottak, de sokszor családtagjaik, barátaik sem merik hívni a mentőket, tartva a hatóságok büntetésétől. A túladagolás kockázatának csökkentése érdekében a minisztérium és az NDI a droghasználók sajátos helyzetéhez igazodó elsősegély-nyújtási felkészítést javasol, illetve a rendőrség, a mentők és a droghasználók közötti fokozott együttműködést.

Razziák lehetetlenítik el a tűcserét

A biztonságos alkalmazás mellett a különféle ártalomcsökkentő programok is azt szolgálják, hogy minél kevesebben haljanak bele szenvedélybetegségükbe. Bár van lehetőség arra, hogy a heroinfüggőknek ellenőrzött minőségű anyagot vagy helyettesítő gyógyszereket biztosítsanak – egyúttal kivédve a beszerzési bűnözést is -, a gyakorlatban ez kevéssé terjedt el, elsősorban azért, mert a drogambulanciák támogatottsága és kapacitása meglehetősen szerény – mutat rá az addiktológus szakember.

A korábban bevezetett tűcsereprogramok is inkább csak csapdahelyzetet teremtettek: a rendszeres rendőrségi igazoltatások miatt a legtöbb felhasználó inkább távolmaradt, tartva a kábítószerrel való lebukás veszélyétől. Csak esetenként vált be a gyakorlat, ott ahol a programot működtető szervezeteknek sikerült megegyezésre jutniuk a rendőrökkel.

Abban valamennyi szakvélemény megegyezik, hogy a társadalmi felelősségvállalás növelése, a droghasználók, hozzátartozóik, sőt a lakosság tájékoztatása is elengedhetetlen a kábítószerrel összefüggő halálesetek kiküszöböléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik