Belföld

Akik megúszták a botrányokat

A Figyelő összeállította az elmúlt tíz év legnagyobb botrányait. Közös jellemzőjük, hogy a felelősöket, ha voltak egyáltalán, mindig csak alsóbb szinteken találták meg, jóllehet menet közben több magas rangú szereplő neve is felmerült - írja a hetilap legfrissebb számában.

Tíz éve jelent meg Fricz Tamás politológus könyve, az Egy következmények nélküli ország. A cím szép karriert futott be, és azóta is gyakorta idézik, valahányszor valamilyen égbekiáltó törvénytelenség után az élet zavartalanul megy tovább – olvasható a Figyelő legfrissebb számában. A könyvnek akkor határozott, a regnáló szocialista-liberális kormány elleni politikai üzenete volt, amit választási kampányában a Fidesz jól ki is használt.

Csak hát a polgári kormány négy évét is átszőtték a köztartozás-eltüntető ügyletek, a nehezen magyarázható bányaügy – amikor egy közpénzből alapított cég résztulajdont szerzett a miniszterelnök édesapjának bányavállalkozásában, majd annak privatizálása után kiszállt belőle –, és született egy, a következmények nélküli országhoz hasonló erejű politikai szállóige: a Fidesz-közeli cégek.

Az elmúlt tíz évben is egymást követték a politikai elit felső szintjét elérő, majd kifulladó botrányok: Torgyán József építkezése, az Orbán-család szőlőbirtokai, Medgyessy Péter balatoni telke, Gyurcsány Ferenc úszómedencéje, Demszky Gábor horvátországi villája…s még folytatható lenne a sor.

Persze „ügyek” mindenhol vannak, tőlünk Nyugatra is, a kérdés csupán az, hogyan rendeződnek – fejtegeti a Figyelő.

(További izgalmas részletek a Figyelő legfrissebb számában olvashatók.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik