Belföld

Pozitívan értékelik az új eü-programot

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) magáénak vallja a kormány által meghirdetett Biztonság és partnerség egészségügyi programot - közölte Papp Zoltán, a tanács elnöke.

A program jó szándékú, szakmailag átgondolt – mondta, hozzátéve, az elmúlt két év egészségpolitikája meglehetősen kedvezőtlen visszhangra talált, amelyen változtatni kell úgy, hogy a konvergenciaprogramon belül kell cselekedni.

Ráhajtanának az uniós forrásra

Többletforrás az ágazatban nem lesz, az uniós forrásokra kell támaszkodni – közölte Papp Zoltán, jelezve: ezzel kapcsolatban a NET-nek az a meglátása, hogy egyes önkormányzatoknak nem lesz elegendő önrésze egy-egy uniós pályázathoz. Ezzel a problémával az egészségügyi kormányzatnak foglalkoznia kell – hangsúlyozta.

A NET szerint a 2010-ig szóló anyagban néhány kérdéssel hangsúlyosabban kell foglalkozni, így például a humánerőforrás válságos helyzetével, a magyarországi szakápoló- és szakorvoshiánnyal.

Nem csak a háziorvosokra támaszkodnának

Az alapellátást említve Papp Zoltán megjegyezte: a NET úgy látja, hogy nem szabad kizárólagosan a háziorvosokra támaszkodni az alapellátásban, abba jobban be kell vonni az üzem- és iskola-egészségügyet. Ezzel kapcsolatban kiemelte: szemléletváltásra lenne szükség például a beutalási rend egyszerűsítése terén; utóbbi két “ágazatnak” nagyobb kompetenciát lehet adni a beutalásoknál.

Összességében a júliusban a kormány által is elfogadott kétéves egészségügyi programot jónak tartják, ahhoz további észrevételeket tesznek majd a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot alkotó beteg- és civilszervezetek képviselői.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács 2000. május 31-én alakult meg, a kormány egészségügyi szervezéssel és irányítással kapcsolatos munkáját segítő testületként működik. A tanácsba a szakmai kamarák, érdekképviseletek, betegszervezetek delegálnak képviselőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik