Belföld

Autóba rejtett droggal akarták kiiktatni a hírTv-t?

Egy hangfelvétel szerint drogot akartak elrejteni a hírTv két riporterének autójába, hogy szándékosan lebuktatva őket börtönbe jussanak. Az állítólagos dílerrel Helmeczy László ügyvéd beszélt, állítólag Veres János pénzügyminiszter kabinetfőnökének ajánlatára. Szakértőnk szerint a hír szalmaláng lesz.

Kábítószert akartak elrejteni a hírTv két riporterének autójába – derült ki a hírTV birtokába került hangfelvételekből. Mint a hírcsatorna műsorában beszámolt róla, a felvételen az akcióról Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe.

A hírTv állítása szerint Helmeczy pénzt ígért a végrehajtásért, és vállalta, hogy ha a drogot betették a riporterek kocsijába, értesíti a rendőrséget, akik közúti ellenőrzés során csapnak le az újságírókra. A Hír Televízió feljelentést tett az ügyben, az ügyészség hamis vád miatt nyomoz.

Hiteles hangfelvétel

Helmeczy László a hangfelvétel hitelességét nem tagadja, ám véleménye szerint beszélgetőtársa, a Miklós nevű férfi a hírTv riportereinek kábítószerszállítója. Ő állítólag azért kereste meg Veres János kabinetfőnökét, mert az újságírók nem fizettek neki, ezért felajánlotta Tóth Viktornak, segít lebuktatni a riportereket, ha a kabinetfőnök kifizeti azok állítólagos tartozását. (Veres Jánosnak egyébként több alkalommal volt összetűzése a hírTv tudósítóival).

Helmeczy állításait a hírTv szerint ugyanakkor a hangfelvétel cáfolja, hiszen azon arról beszélnek, hogy az autóba kábítószert kell betenni. Bár Helmeczy azt állítja, értesítették a rendőrséget, a BRFK munkatársait a Hír Televízió hívta ki az akcióhoz, sőt a Nap-kelte hétfő reggeli műsorában Bencze József, az ORFK vezetője úgy nyilatkozott, korábban (akkor, amikor a felvétel készült) nem érkezett hozzájuk megkeresés az ügyben. Annak ellenére, hogy Helmeczynek ügyvédként kötelessége lett volna jelenteni az esetet, hiszen a kábítószerrel való visszaélés bűncselekmény.

Kölcsönösen visszautasítják a vádakat

Veres János személyes támadásnak tartja a Hír Televízió riportját. A szocialista pénzügyminiszter pénteki közleményében elismerte, hogy munkatársai kapcsolatban álltak az egyébként büntetett előéletű Miklóssal, de állítása szerint az ügyben rendőrséghez fordultak.

A Hír Televízió munkatársai koholmánynak minősítik Helmeczy történetét, és visszautasítják a kábítószer-fogyasztás vádját. Szükség esetén mindketten hajlandók önként alávetni magukat drogtesztnek – áll a televízió internetes honlapján. Lapunk próbálta elérni Helmeczy Lászlót is, az ügyvéd (aki egyébként a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke is) eddig nem válaszolt megkeresésünkre.

Debrecenben már vizsgálódnak

A debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetője, Juhászné Kiss Katalin tájékoztatása szerint a Budapesti rendőr-főkapitányság (BRFK) tette át az ügyet Debrecenbe.

A múlt hét végén érkeztek meg az ügy dokumentumai, tanulmányozásukat a rendőrség az ügyészséggel együtt megkezdte – mondta a hivatalvezető, hozzátéve, hogy emiatt a tényállásról még nem tudnak nyilatkozni.

Hamar elfelejtik a botrányt

Nem először merül fel Veres János neve botrányjellegű ügyben, ami nyilvánvalóan árt a pénzügyminiszternek és közvetve az egész kormánynak – hangsúlyozta lapunknak Szomszéd Orsolya. A Vision Consulting politológusa azonban kiemelte: eddig egyik ügyben sem derült ki semmi konkrétum, nem volt egyértelmű kifutásuk, így ezek csak „lógnak a levegőben”, és egy idő után lecsengenek, súlyuk csökken.

A szakértő hozzátette: a szokatlanul csendes idei nyári időszak persze kedvez az ilyen ügyek napirendre kerülésének, más lényeges témák hiányában, ám a nyaralók figyelmét nem valószínű, hogy jelentősen felkeltené. Veres János pedig már egy interjúban az adókérdésekről beszélt, azaz igyekezett egy fontos témát felvetni, ami az ősz közeledtével egyre hangsúlyosabbá válik.

A sajtószabadság elleni támadás?

Elfogadhatatlannak nevezte Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője, hogy Magyarországon bárki ilyen eszközökkel akarja megfélemlíteni az újságírókat. Gulyás szerint a Magyar Köztársaság működését és a közélet tisztaságát kérdőjelezik meg a történtek. Hasonlóan vélekedik a Fidesz is. „Ha beigazolódik a megfogalmazott gyanú, akkor nyilvánvalóan ez az eset a legdurvább támadás a sajtószabadság ellen a rendszerváltoztatás óta Magyarországon. Minden egyes demokráciában az ilyen eseteknek súlyos következményei kell hogy legyenek” – nyilatkozta a hírTv-nek Szijjártó Péter, a párt szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik