Belföld

15 milliárd az önkormányzatoknak

admin

2008. 08. 04. 11:36

Az önkormányzatok több mint a fele kapott az elmúlt hónapban mintegy 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást - jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter.

A támogatásból jutott a kistelepülési iskolák, körjegyzőségek és közösségi buszok beszerzésének támogatására, és kaptak belőle az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések (önhiki), illetve a működésképtelen önkormányzatok is – közölte a szakminiszter.

Hozzátette: 1623 önkormányzat között van olyan, amely több pályázatból is részesedett. A tárcavezető elmondta, 3,5 milliárd forintot fordítottak a kistelepülési iskolák, körjegyzőségek és közösségi buszok beszerzésének támogatására.

Közölte, hogy az önhikis települések közül 723 önkormányzat összesen 7,8 milliárd forint támogatást kapott, a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett.

Ellentételezés

Gyenesei István azt mondta, az áramáremelés hatásának ellentételezésére 368 önkormányzat 430 millió forintos támogatást kapott.

Az önkormányzati miniszter kitért arra, hogy a működésképtelen önkormányzatok elsősorban az intézményrendszer fenntartására kaptak támogatást. Ezen a pályázaton 3,8 milliárd forintot osztottak szét 558 önkormányzat között – fűzte hozzá.

Gyenesei István szerint az elnyert összegek nem oldják meg az önkormányzatok összes problémáját, de enyhítik a napi gondokat.

Tervezhető források

Hosszú távon egyetlen megoldás van: a költségvetésben megjelenő, kiszámítható, tervezhető forrásokra van szükség, pályázatok helyett – vélekedett.

Elmondta: ősszel egy kétmilliárd forintos pályázatot írnak ki a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségnek bölcsődék, óvodák, kisiskolák fejlesztésére, férőhelybővítésre, eszközbeszerzésre.

Nehéz feltételek

A politikus úgy fogalmazott: “nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok. Kétségkívül nehéz feltételek között végzik a munkájukat”. A miniszter szerint ennek többek között az az oka, hogy az önkormányzatok megalakulásuk óta rendszeresen kapnak olyan többletfeladatokat, amelyekhez nem kapnak többletforrást.

Hozzátette: az önkormányzatok az elmúlt években folyamatosan felélték vagyonukat, és bevételeik is szűkültek. Mint mondta, az európai uniós és hazai fejlesztési pályázatokhoz az önerő megteremtését a működéséből próbálják megspórolni, illetve hitelből oldják meg az önkormányzatok.

Gyenesei István szerint át kell alakítani az önkormányzati rendszert, de ez az ellenzék támogatása nélkül nem megy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.