Belföld

15 milliárd az önkormányzatoknak

Az önkormányzatok több mint a fele kapott az elmúlt hónapban mintegy 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást - jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter.

A támogatásból jutott a kistelepülési iskolák, körjegyzőségek és közösségi buszok beszerzésének támogatására, és kaptak belőle az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések (önhiki), illetve a működésképtelen önkormányzatok is – közölte a szakminiszter.

Hozzátette: 1623 önkormányzat között van olyan, amely több pályázatból is részesedett. A tárcavezető elmondta, 3,5 milliárd forintot fordítottak a kistelepülési iskolák, körjegyzőségek és közösségi buszok beszerzésének támogatására.

Közölte, hogy az önhikis települések közül 723 önkormányzat összesen 7,8 milliárd forint támogatást kapott, a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett.

Ellentételezés

Gyenesei István azt mondta, az áramáremelés hatásának ellentételezésére 368 önkormányzat 430 millió forintos támogatást kapott.

Az önkormányzati miniszter kitért arra, hogy a működésképtelen önkormányzatok elsősorban az intézményrendszer fenntartására kaptak támogatást. Ezen a pályázaton 3,8 milliárd forintot osztottak szét 558 önkormányzat között – fűzte hozzá.

Gyenesei István szerint az elnyert összegek nem oldják meg az önkormányzatok összes problémáját, de enyhítik a napi gondokat.

Tervezhető források

Hosszú távon egyetlen megoldás van: a költségvetésben megjelenő, kiszámítható, tervezhető forrásokra van szükség, pályázatok helyett – vélekedett.

Elmondta: ősszel egy kétmilliárd forintos pályázatot írnak ki a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségnek bölcsődék, óvodák, kisiskolák fejlesztésére, férőhelybővítésre, eszközbeszerzésre.

Nehéz feltételek

A politikus úgy fogalmazott: “nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok. Kétségkívül nehéz feltételek között végzik a munkájukat”. A miniszter szerint ennek többek között az az oka, hogy az önkormányzatok megalakulásuk óta rendszeresen kapnak olyan többletfeladatokat, amelyekhez nem kapnak többletforrást.

Hozzátette: az önkormányzatok az elmúlt években folyamatosan felélték vagyonukat, és bevételeik is szűkültek. Mint mondta, az európai uniós és hazai fejlesztési pályázatokhoz az önerő megteremtését a működéséből próbálják megspórolni, illetve hitelből oldják meg az önkormányzatok.

Gyenesei István szerint át kell alakítani az önkormányzati rendszert, de ez az ellenzék támogatása nélkül nem megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik