Belföld

A Balatonon csaptak le az adóellenőrök

Javult a számlaadási fegyelem, de a foglalkoztatásnál még mindig sok a szabálytalanság - állapították meg az adóellenőrök az "Aranyhíd" elnevezésű átfogó balatoni akciójuk során.

A kétnapos akció során az ellenőrzött adózók egyötöde nem adott számlát vagy nyugtát. Ez javulás a múlt évhez képest, amikor az ellenőrzött vállalkozók 35 százalékánál tapasztaltak ilyen hiányosságot. Ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan a foglalkoztatás szabályszerűségére vonatkozó ellenőrzések minden második esetben tártak fel hiányosságokat.

A több mint száz revizor közel ezer ellenőrzést végzett a Balatonon és a környező településeken, ahol számos országos hírű rendezvény zajlott a hétvégén. A rendezvényeken túl vásárokban, strandokon és éjszakai szórakozóhelyeken is ott voltak az ellenőrök.

A kiszabott bírságok összege várhatóan eléri a 25 millió forintot. Aki számla- vagy nyugtaadási kötelezettségét egy éven belül már másodszor mulasztja el, az a bírság kiszabása mellett üzletének lezárását, sőt tevékenységének felfüggesztését is várhatja. A halmozottan mulasztók átfogó adóvizsgálatra is számíthatnak.

Az ellenőrzések a szezon végéig folytatódnak, nem csak a Balatonon, hanem az idegenforgalom szempontjából más kiemelt helyeken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik